دوره 13، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1398 )                   جلد 13 شماره 2 صفحات 141-134 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sehat R, Shahabi Satlsar E, Hanachi P. Association between Iron, TIBC and Ferritin with Thyroid Hormones Levels in Patients Referred to Shouride Clinic Laboratory. payavard 2019; 13 (2) :134-141
صحت رویا، شهابی سطلسر اسماعیل، حناچی پریچهر. ارتباط بین وضعیت آهن، TIBC و فریتین و سطح هورمونهای تیروئیدی در بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه تشخیص طبی درمانگاه شوریده مشهد. پیاورد سلامت. 1398; 13 (2) :134-141

1- دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی ، گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران ، ro_sehat@yahoo.com
2- دانشجوی دکترای تخصصی هماتولوژی و بانک خون، گروه هماتولوژی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
3- دانشیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده علوم زیستی، دانشگاه الزهرا، تهران، ایران
زمینه و هدف: فقر آهن از اختلالات بسیار شایع در جهان محسوب و کمبود آن می­تواند بر روی متابولیسم و عملکرد تعدادی از پروتئین­ها تاثیرگذار باشد که از جمله می­توان به سطح هورمونهای تیروئیدی اشاره نمود، از سوی دیگر­­ ممکن است نوسان در سطح هورمونهای تیروئیدی نیز در وضعیت آهن بدن موثر باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط بین سطح هورمونهای تیروئیدی و وضعیت ذخایر آهن بوده است.
روش بررسی: جمعیت مورد مطالعه مراجعه کنندگان به آزمایشگاه  درمانگاه شوریده مشهد که پزشک معالج برای آنها تست­های آهن، فریتین، TIBC، TSH، T3، T4 و CRP درخواست نموده بود. در کل 420 بیمار وارد مطالعه شدند که از این بین 287 بیمار زن و 133 بیمار مرد و میانگین سنی افراد مورد مطالعه 41/5 سال بود. تستهای تیروئید و فریتین با روش ELISA و اندازه گیری آهن و TIBC به روش دستگاهی صورت گرفت.
یافته­‌ها: نتایج به دست آمده ارتباط معنی­داری را بین وضعیت آهن بدن و سطح هورمونهای تیروئیدی نشان نداد(0/05
>p)، اما نکته جالب این بود که در افراد با سطح آهن کمتر سطح TSH در بیشترین مقدار و سطح T4 در کمترین مقدار قرار داشت ولی ارتباط مثبتی بین وضعیت آهن و سطح T3 مشاهده نگردید.
نتیجه­‌گیری: هر چند که در مطالعه حاضر ارتباط معنی­داری بین وضعیت آهن و سطح هورمونهای تیروئیدی مشاهده نگردید اما به نظر می­رسد که نوسانات هریک از آنها می­تواند بر روی دیگری تا حدی تاثیر گذار باشد.
نوع مطالعه: پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: علوم آزمایشگاهی
انتشار الکترونیک: 1398/4/4