دوره 4، شماره 3 و 4 - ( 12-1389 )                   جلد 4 شماره 3 و 4 صفحات 90-77 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azadeh F, Makani N, Gharib M, Poor Mohammad A. Non - book Organizing Status in TUMS Libraries of Hospitals and Schools. payavard 2011; 4 (3 and 4) :77-90
آزاده فریدون، مکانی نسرین، قریب میترا، پور محمد علی اکبر. بررسی وضعیت سازماندهی مواد غیر کتابی کتابخانه‌های بیمارستانی و دانشکده ای دانشـگاه علـوم پزشکی تهران. پیاورد سلامت. 1389; 4 (3 و 4) :77-90

زمینه و هدف: از وظایف مهم و عمده کتابخانه‌ها جمع آوری منابع اطلاعاتی در شکلها و محملهای مناسب با نیازهای مراجعه کنندگان و سازماندهی منابع برای دسترس پذیر کردن آنها می‌باشد. این مطالعه با هدف بررسی وضعیت سازماندهی مواد غیر کتابی در کتابخانه‌های دانشکده ای و بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است.

روش بررسی: روش پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی می‌باشد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کتابخانه‌های دانشکده‌ای و بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌باشد. گردآوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه خود ساخته پژوهشگر انجام شد. تنظیم جدولها  و به دست آوردن درصدها به صورت متوسط گیری در برنامه اکسل و  spss 12انجام شد.

یافته‌ها: در کتابخانه‌های مورد مطالعه به کار سازماندهی بروشور، میکروفیلم، میکروفیش، پوستر اهمیت داده نشده است. متوسط سازماندهی مواد غیر کتابی 1/42 درصد بود. بیشترین میزان کارشناسان و کارشناسان ارشد شاغل در بخش سازماندهی کتابخانه‌ها (بیش از 62 درصد) به متخصصان کتابداری تعلق دارد. کارکنان 7 کتابخانه، (32 درصد) به طور زیاد با خدمات نمایه سازی و چکیده نویسی آشنا می‌باشند و کارکنان بیش از 45 در صد کتابخانه ها با انواع سرعنوانهای موضوعی و اصطلاحنامه ها آشنایی دارند.

نتیجه گیری: درصد پائین سازماندهی و عدم استفاده از قواعد و ابزارهای آن نشان از کم توجهی به بعضی از مواد غیر کتابی است. درصد پائین آشنایی کتابداران با خدمات نمایه سازی و چکیده نویسی (32درصد) و همچنین اصطلاحنامه ها (45درصد)می‌تواند دلیلی بر این کم توجهی باشد.

انتشار الکترونیک: 1392/5/7