Ethics code: IR.BUMS.REC.1396.8
Zarghani H, Jabbari M, Pandesh S. Evaluation of the Knowledge, Awareness, Attitude, and Performance of Radiographers regarding Adherence to Radiation Protection Principles in Iran. payavard 2024; 18 (1) :10-18
URL:
http://payavard.tums.ac.ir/article-1-7560-fa.html
1- دانشیار گروه تکنولوژی پرتوشناسی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
2- استادیار گروه تکنولوژی پرتوشناسی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران ، masoud.jabari@bums.ac.ir
3- استادیار گروه تکنولوژی پرتوشناسی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، بیرجند، ایران
چکیده: (276 مشاهده)
زمینه و هدف: پرتو ایکس علاوه برکاربردهای مفیدی که در تشخیص و درمان بیماریها دارد، دارای آثار زیانبار نیز هست. با توجه به رشد فزایندهی تقاضا برای رادیوگرافیهای مختلف و تصویربرداریهای با اشعه ایکس، حفاظت در برابر اشعه ایکس برای پرتوکاران از اهمیت ویژهای برخوردار است. در همین راستا مطالعهای با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد پرتو کاران در ایران در مورد اثرات پرتوهای یونیزان و روشهای حفاظت در برابر آنها انجام گردید.
روشبررسی: در این مطالعهی توصیفی-تحلیلی، بر اساس سرشماری، با استفاده از توزیع پرسشنامهای سطح آگاهی، نگرش و عملکرد پرتوکاران در ۵۲ شهر ایران بررسی گردید. دادهها از ۸۴۷ پرتوکار جمعآوری شد. در پایان، دادهها از طریق آزمون t و تحلیل واریانس با استفاده از نرمافزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
یافتهها: از کل پرسشنامههای توزیع شده(۷۴۸ مورد) تعداد ۵۳۱ پرسشنامه به طور کامل توسط پرتوکاران پر شد. از پرتوکاران درمطالعهی حاضر ۴۶/۹% مرد و ۵۳/۱% زن حضور داشتند که میانگین امتیاز مربوط به آگاهی، نگرش و عملکرد پرتوکاران از ۱۰۰ نمره در زمینهی حفاظت پرتویی به ترتیب ۵۹/۹، ۴/۶۹، ۴۳/۵۴ به دست آمد. بین میزان آگاهی افرادی که دوره بازآموزی را گذرانده بودند ۲۴/۳% و افرادی که این دوره را نگذرانده بودند، تفاوت معنیداری از لحاظ آماری وجود نداشت(۰/۰۵< P). دانش پرتوکاران در خصوص اطلاعات تخصصی، همچون اصل (As Low As Reasonably Available (ALARA (۶۸/۵%)، فیلم بج (۶۵/۵%)و اثر پاشنه آند(۶۱%)، در کنار رابطه فاصله منبع و شدت تابش (۷۱%) از میزان متوسطی برخوردار بود.
نتیجهگیری: عملکرد ضعیف پرتوکاران در این مطالعه تنها به ضعف عملکردی منتهی نشده و گاه با نهادینه شدن اصول اشتباه نیز همراه است. این ضعفها و نقصها بیتردید نتیجهی نقص نظارتی و الگوبرداریهای اشتباه در دوره زمانی طولانی میباشد که اگر به آن توجه نشود، بیشک در آینده و با افزایش روزافزون روشهای رادیولوژی تشخیصی، آثار مخرب جبرانناپذیری را به همراه خواهد داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشی اصيل |
موضوع مقاله:
رادیولوژی انتشار الکترونیک: 1403/6/25