1- استادیار گروه مهندسی صنایع، دانشکده فنی و مهندسی شرق گیلان، دانشگاه گیلان، رودسر، ایران ، amintahmasbi@guilan.ac.ir
2- کارشناسارشد مهندسی صنایع، موسسه آموزشعالی کوشیار، رشت، ایران
چکیده: (881 مشاهده)
زمینه و هدف: امروزه درمان، از اهداف مهم گردشگری است و گردشگری در سلامت و مراقبتهای بهداشتی رشد سریعی را در دنیا طی میکند. با وجوداینکه استان گیلان، بهعنوان یکی از استانهای مهم و گردشگرپذیر کشور، سالانه میزبان حدود ۵۰۰ هزار گردشگر خارجی است و میتواند قطب گردشگری سلامت ایران باشد، اما متأسفانه این استان نتوانسته سهم مناسبی از درآمدهای این حوزه داشته باشد و به موازات ظرفیتهای درمانی که از آن برخوردار است، بیمار خارجی جذب کند.
روش بررسی: این پژوهش با هدف شناسایی عوامل مؤثر بر توسعه گردشگری سلامت انجام شد. در این راستا ابتدا با استفاده از مرور ادبیات و نظرات ده نفر از خبرگان این حوزه شاغل در پنج بیمارستان شهر رشت اعم از بیمارستانهای ولایت، پورسینا، آریا، پارس و قائم و با استفاده از روش گلوله برفی انتخاب شدند، ۲۵ عامل مؤثر شناسایی و سپس با کمک روش دلفی، ۱۴ عامل نهایی برگزیده شدند. آنگاه از روش بهترین-بدترین، میزان اهمیت هر عامل مشخص گردید و در انتها با استفاده از روش DEMATEL میزان اثرگذاری این عوامل بر یکدیگر تعیین شد.
یافتهها: پس از اجرای دو مرحله دلفی، ۱۱ عامل که میانگینی کمتر از میانگین کل آرای خبرگان داشتند و اختلافنظر بیشتری نسبت به آنها وجود داشت، حذف شدند. سپس با اجرای روش بهترین-بدترین، کیفیت خدمات پزشکی بهعنوان مهمترین عامل و سهولت تعیین وقت قبلی برای پذیرش و وضعیت سیستم بانکی بهعنوان کماهمیتترین عوامل از میان عوامل نهایی مشخص گردیدند. همچنین براساس نتایج روش DEMATEL، کیفیت خدمات پزشکی، بیشترین اثرگذاری و سهولت تعیین وقت قبلی برای پذیرش، کمترین اثرگذاری را بر روی سایر عوامل دارد. در نهایت، کیفیت خدمات پزشکی تاثیرپذیرترین و تبلیغات مناسب در مورد گردشگری سلامت در اتاقهای بازرگانی داخل و خارج از کشور دارای کمترین میزان اثرپذیری است.
نتیجهگیری: گردشگری سلامت در ایران با وجود کیفیت نسبی و قیمت ارزان، بهعلت نبود تبلیغات مناسب، هنوز جایگاه خود را در بازار نیافته است و همچنان گامهای نخست را طی میکند. با توجه به شرایط محیطی و وجود جاذبههای گردشگری در شهر رشت، انجام اقداماتی همچون ارتقای کیفیت خدمات پزشکی، بازاریابی مناسب و ارتقای زیرساختها، موجب توسعه و بهبود گردشگری سلامت و در نتیجه افزایش رضایتمندی و جذب بیشتر مشتریان میشود.
نوع مطالعه:
پژوهشی اصيل |
موضوع مقاله:
مدیریت خدمات بهداشتی درمانی انتشار الکترونیک: 1402/1/10