دوره 14، شماره 4 - ( مهر و آبان 1399 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 355-344 | برگشت به فهرست نسخه ها

Lari A, Goudarzi N, Daneshgar S, Taheri pour M. The Study of Medical Equipment Purchase Management in Hospitals of Tehran University of Medical Sciences. payavard 2020; 14 (4) :344-355
لاری اعظم، گودرزی نهضت، دانشگر ساره، طاهری پور مهناز. بررسی مدیریت خرید تجهیزات پزشکی در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی تهران. پیاورد سلامت. 1399; 14 (4) :344-355

1- دکتری مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، دانشکده علوم و فناوری‌های پزشکی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
2- کارشناس ارشد مدیریت خدمات بهداشتی و درمانی، واحد مدیریت مالی، معاونت توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- کارشناس ارشد مدیریت مالی، واحد مدیریت مالی، معاونت توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، sarah.daneshgar@gmail.com
4- کارشناس ارشد مدیریت اجرایی، واحد مدیریت مالی، معاونت توسعه مدیریت و برنامه ریزی منابع، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: استفاده از سازوکارهای خرید در بخش تجهیزات پزشکی در کنار اعمال قوانین و مقررات نظارتی از سوی دولت می­تواند به عنوان راهی برای حرکت به سمت خریدی هوشمندانه و افزایش سطح دسترسی گروه ­های آسیب­‌پذیر به دریافت خدمات و گسترش عدالت مطرح شود. این پژوهش با هدف بررسی مدیریت خرید تجهیزات پزشکی بیمارستان­های دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.
روش بررسی: این پژوهش کاربردی در سال ۹۸ صورت گرفت. جامعه پژوهش ۶۲۳ نفر و نمونه پژوهش ۴۳۱ نفر بودند که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ­ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده­ ها پرسش نامه­ محقق­ ساخت بود که متغیرهای آن از مطالعات تطبیقی استخراج گردیده است. اعتبارسنجی پرسش نامه­ محقق‌­ساخت توسط ضریب نسبی روایی محتوا، شاخص روایی محتوایی و ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. برای تحلیل داده ­ها با روش­های آماری تحلیل عاملی اکتشافی وتأییدی از نرم ­افزارهای SPSS۱۸ و AMOS استفاده شد.
یافته­ ها:با توجه به نتایج به دست آمده ابعاد مؤثر در مدیریت خرید تجهیزات پزشکی در بیمارستان­های دانشگاه علوم پزشکی تهران ابعاد فنی- تخصصی، سازمانی، سیاسی و اقتصادی با ضرایب مسیر ۱/۲۴۴، ۱/۱۵۱ ، ۰/۹۷۳ و ۰/۸۴۵ بودند. مقادیر حاکی از آن است که تمامی مسیرهای مطالعه معنادار هستند و به عبارتی ضرایب مسیر قابل بهره­ برداری می­باشند.
نتیجه­ گیری: براساس مطالعه فوق، ابعاد مؤثر در مدیریت خرید تجهیزات پزشکی متشکل از ۴ بعد(فنی- تخصصی، سازمانی، سیاسی و اقتصادی) می­ باشد که در واقع مفهومی جامع و چندبعدی است. بنابراین، توجه به تمام ابعاد و مؤلفه ­های آنها می­تواند به بهترین نحو نهادهای خریدار را در حرکت به سمت خریدی کارآ رهنمون سازد.
انتشار الکترونیک: 1399/7/10