1- استادیار گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و علوم انسانی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران ، shahraki@cmu.ac.ir
2- استادیار گروه اقتصاد، دانشکده مدیریت و علوم انسانی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، چابهار، ایران
چکیده: (2541 مشاهده)
زمینه و هدف: پزشکان بهعنوان منابع و سرمایههای انسانی یکی از اجزای اصلی ارایه خدمات سلامت هستند. عدم تعادل عرضه و تقاضای آنها بهطور مستقیم بر وضعیت سلامت و اقتصاد جامعه تأثیرگذار است؛ بنابراین هدف این مطالعه، برآورد و پیشبینی عرضه و تقاضای پزشکان شاغل در دانشگاههای علوم پزشکی ایران است.
روش بررسی: مطالعه ی توصیفی-تحلیلی و کاربردی حاضر در سطح ملی برای ایران و در سالهای ۹۶-۱۳۷۰ انجام شد. جامعه آماری، پزشکان شاغل در دانشگاههای علوم پزشکی ایران بود. برای برآورد و پیشبینی عرضه پزشک از روش آریما و برای تقاضای پزشک از روش اقتصادسنجی تصحیح خطای برداری استفاده شد. دادهها از نوع سری زمانی سالانه بودند که از سالنامههای آماری مرکز آمار ایران و پایگاه دادهای بانک جهانی استخراج شدند. برای تخمین مدلها از نرمافزار Eviews ۱۰ استفاده شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که تقاضای پزشک در ایران متأثر از تولید ناخالص داخلی، ساختار سنی و تعداد تختهای بیمارستانی است و با توجه به نتایج پیشبینی عرضه و تقاضای پزشک در سالهای ۱۴۱۰-۱۳۹۷ با کمبود پزشک مواجه خواهیم بود.
نتیجهگیری: در سالهای آینده، ایران با کمبود پزشک روبرو خواهد شد. لذا پیشنهاد میشود که سیاستهای ترکیبی جهت افزایش ظرفیت پذیرش پزشک در دانشگاههای پزشکی و افزایش مشوقهای قوی برای حفظ پزشکان و جلوگیری از مهاجرت آنها اتخاذ شود.
نوع مطالعه:
پژوهشی اصيل |
موضوع مقاله:
مدیریت خدمات بهداشتی درمانی انتشار الکترونیک: 1399/7/10