دوره 14، شماره 2 - ( خرداد و تیر 1399 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 175-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Nopour R, Shirkhoda M, Rostam Niakan Kalhori S. Decision Model Making for Colorectal Cancer Screening Based on Risk Determination. payavard 2020; 14 (2) :163-175
URL: http://payavard.tums.ac.ir/article-1-6987-fa.html
نوپور رئوف، شیرخدا محمد، رستم نیاکان کلهری شراره. ایجاد مدل تصمیم غربال‌گری بر اساس میزان خطر ابتلا به سرطان کولورکتال. پیاورد سلامت. 1399; 14 (2) :163-175

URL: http://payavard.tums.ac.ir/article-1-6987-fa.html


1- کارشناس ارشد فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دانشیار گروه جراحی آنکولوژی، انستیتو کانسر، مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره)، تهران، ایران
3- دانشیار گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، sh-rniakank@sina.tums.ac.ir
چکیده:   (3453 مشاهده)
زمینه و هدف:سرطان کولورکتال از شایع­ترین سرطان­های دستگاه گوارش در انسان و مهم­ترین عامل مرگ و میر در جهان محسوب می­شود. استفاده از برنامه ­ی غربال­گری مناسب بر اساس میزان خطر ابتلا به سرطان کولورکتال در افراد، می­تواند در پیشگیری از این بیماری مناسب باشد. بنابراین، هدف این پژوهش طراحی مدلی برای غربال­گری سرطان کولورکتال بر اساس ریسک فاکتورها بود تا بتوان از یک سو میزان بقای این بیماری را در سطح جامعه افزایش داد و از سوی دیگر میزان مرگ و میر کاهش یابد.
روش بررسی: ابتدا با مرور مقالات و بررسی اطلاعات موجود در پرونده بیماران، ۳۸ ریسک فاکتور کشف شدند، برای تعیین مهم­ترین ریسک فاکتورها از بعد بالینی، ازcontent validity ratio (CVR) و از نظر آماری و با توجه به مجموعه داده گرد­آوری شده از روش­های آماری ضریب همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون لجیستیک استفاده گردید. سپس از چهار الگوریتم تولید قوانین J-۴۸، J-RIP، PART و REP-Tree برای داده­کاوی استفاده شد و مناسب­ترین مدل بر اساس مقایسه میزان عملکرد الگوریتم‌­ها به‌­دست آمد.
یافته‌­ها: پس از مقایسه عملکرد الگوریتم‌­ها، الگوریتم داده­‌کاوی J-۴۸ با میزان F-Measure ۰/۸۸۹، عملکرد بالاتری نسبت به سایر الگوریتم­‌ها داشته است.
نتیجه­‌گیری: نتایج حاصل از ارزیابی عملکرد الگوریتم داده­‌کاوی J-۴۸ نشان داد که این الگوریتم می‌­تواند به عنوان مناسب­ترین مدل تعیین خطر ابتلا به سرطان کولورکتال در نظر گرفته شود.
متن کامل [PDF 619 kb]   (945 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: فناوری اطلاعات سلامت
انتشار الکترونیک: 1399/4/24

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پیاورد سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb