دوره 13، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1398 )                   جلد 13 شماره 6 صفحات 475-463 | برگشت به فهرست نسخه ها

Safdari R, Marashi Shooshtari S S, Esmaeili M, Tahmasbi F, Javanmard Z. Coding System Design for Medicines and Medical Devices in Iran. payavard 2020; 13 (6) :463-475
صفدری رضا، مرعشی شوشتری سید سینا، اسماعیلی مرضیه، طهماسبی فوزیه، جوانمرد زهره. طراحی سیستم کدگذاری دارو و تجهیزات پزشکی در ایران. پیاورد سلامت. 1398; 13 (6) :463-475

1- استاد گروه مدیریت اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- استادیار گروه سلامت الکترونیک، دانشکده مجازی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- دانشجوی دکتری انفورماتیک پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
4- کارشناس ارشد فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- کارشناس ارشد فناوری اطلاعات سلامت، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، zohreh.javanmard44@gmail.com
زمینه و هدف: داروها و تجهیزات ‏پزشکی از منابع حیاتی صنعت مراقبت می‏ باشند. لذا هرگونه فرایندی که بتواند در مدیریت این منابع تاثیرگذار باشد، ارزشمند است. یکی از راه ‏های کنترل و مدیریت بهتر فرایندها، استفاده از سامانه‏‌های دسته‌‏بندی و کدگذاری است. هدف از پژوهش حاضر، طراحی سامانه دسته‌‏بندی و کدگذاری داروها و تجهیزات ‏پزشکی در ایران است.
روش بررسی: مطالعه­ توصیفی حاضر، در بازه زمانی مهر ۱۳۹۷ تا شهریور ۱۳۹۸، در چهار مرحله انجام شد. جهت شناسایی نیازمندی ‏های یک سیستم کدگذاری برای داروها و تجهیزات پزشکی، منابع کتابخانه‌‏ای جستجو شد و سیستم‏‌های کدگذاری موجود در این حوزه مورد بررسی دقیق قرارگرفتند. سپس بر اساس نظر متخصصان در مورد ویژگی‏‌های استخراج شده، مدل اولیه سامانه طراحی گردید.
یافته‏‌ها: ۳۵ سیستم کدگذاری شناسایی و بررسی شد. در نتیجه‏ مقایسه‏ این سیستم‏ها، دو سیستم ATC/DDD و UMDNS به­‌ترتیب جهت کدگذاری دارویی و تجهیزات ‏پزشکی سامانه انتخاب گردید. همچنین پس از نظرسنجی، محور مکان مصرف و استقرار محصولات و استفاده از رمزینه­ پاسخ سریع (Quick Response (QR) Code)، جهت کدگذاری داده‏‌ها نیز به تأیید رسیدند.
نتیجه‏‌گیری: طراحی و ایجاد یک سیستم کدگذاری جامع و یکپارچه، به‏‌طوری­‌که منطبق بر ساختارهای بین‏‌المللی باشد و دو حوزه­‌ی دارو و تجهیزات‏ پزشکی را به‌­صورت ترکیبی در برگیرد، بسیار موثر خواهد بود. همچنین استفاده از محور مکان در ساختار کد می‏تواند به مدیریت موجودی این محصولات کمک کند.
نوع مطالعه: پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: فناوری اطلاعات سلامت
انتشار الکترونیک: 1398/12/10