دوره 13، شماره 5 - ( آذر و دی 1398 )                   جلد 13 شماره 5 صفحات 358-345 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rezaei M, Jafari N Z, Ghaffarian H, Khosravi Farmad3 M, Zabbah I, Dehghan P. Comparison of Data Mining Algorithms' Efficiency in Thyroid Disease Diagnosis. payavard 2020; 13 (5) :345-358
رضایی محسن، جعفری نازنین زهرا، غفاریان حسین، خسروی فارمد مسعود، ذباح ایمان، دهقان پروانه. مقایسه‌ی کارایی الگوریتم‌های داده‌کاوی در تشخیص بیماری تیروئید. پیاورد سلامت. 1398; 13 (5) :345-358

1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی فناوری اطالعات، گروه کامپیوتر، موسسه آموزش عالی اترک قوچان، قوچان، ایران
2- استادیار گروه کامپیوتر ، دانشکده مهندسی، دانشگاه اراک، اراک، ایران
3- استادیار گروه کامپیوتر، موسسه آموزش عالی اترک قوچان، قوچان، ایران
4- مربی، گروه کامپیوتر، واحد تربت حیدریه، دانشگاه آزاد اسالمی، تربت حیدریه، ایران
5- استادیار گروه رادیوتراپی انکولوژی، دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه، تربت حیدریه، ایران
زمینه و هدف: تشخیص به‌موقع عملکرد غیرطبیعی تیروئید و به­دنبال آن در پیش گرفتن درمان صحیح، می‏تواند باعث کاهش مرگ‌ومیر مرتبط با این بیماری شود. هم‏چنین عدم‌تشخیص به‌موقع، عوارض جبران‌ناپذیری برای بیمار در پی خواهد داشت. این مطالعه، با هدف تعیین وضعیت غده تیروئید از نظر نرمال بودن، پرکاری یا کم‌کاری با استفاده از تکنیک‏های داده‌کاوی انجام‌شده است.
روش بررسی: تولید مدل پیش‏‌بینی کننده به‌منظور طبقه‌بندی بیماری تیروئید، پس از پیش‌پردازش داده‏‌ها با استفاده از روش‌های نظارت‌شده و بدون ناظر انجام گردید. این مطالعه از نوع تحلیلی بوده و پایگاه داده ­ی آن شامل ۲۱۵ رکورد مستقل مبتنی بر ۵ ویژگی پیوسته و برگرفته‌شده از مرجع داده یادگیری ماشین UCI می‏باشد.
یافتهها: در روش نظارت‌شده از شبکه‏ های عصبی پرسپترون چندلایه و شبکه عصبی بردار یادگیر و شبکه عصبی فازی و در روش بدون نظارت از خوشه ‏بندی فازی استفاده گردید. با روش حداقل مربعات خطا (RMSE) به ­ترتیب دقت‏ های ۰/۰۵۵ و ۰/۲۷۴ و ۰/۰۱۲ و ۰/۰۳۱ حاصل شد.
نتیجه‌گیری: کاهش خطای تشخیص بیماری تیروئید یکی از اهداف محققان بوده است. استفاده از روش‏ های مبتنی بر داده‌کاوی می‏ تواند به کاهش این خطا کمک کند. در این مطالعه تشخیص بیماری تیروئید به کمک روش‏های مختلف تشخیص الگو صورت گرفت. نتایج نشان می‏ دهد که مدل عصبی فازی دارای حداقل میزان خطا و بیشترین دقت است.

نوع مطالعه: پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: فناوری اطلاعات سلامت
انتشار الکترونیک: 1398/11/30