دوره 13، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1398 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 180-172 | برگشت به فهرست نسخه ها

Eskandari A H, Alipour S. Use of Gabapentin in Management of Acute Pain After Surgery: Review of Literature. payavard 2019; 13 (3) :172-180
اسکندری امیرحسین، علی پور صدف. تاثیر گاباپنتین در میزان مصرف مخدر و کنترل درد حاد پس از جراحی‌های پستان: مروری بر متون. پیاورد سلامت. 1398; 13 (3) :172-180

1- استادیار پژوهشی، متخصص بیهوشی، معاونت آموزشی، وزارت بهداشت، درمان، و آموزش پزشکی، تهران، ایران ، dr_a_eskandari@yahoo.com
2- دانشیار گروه جراحی عمومی، مرکز تحقیقات بیماریهای پستان، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: جراحی پستان یکی از اعمال بسیار شایع در جهان و ایران است. در حال حاضر تجویز داروهای مخدر شایعترین روش کنترل درد پس از جراحی می­باشد، لیکن توجه به پیامدهای ناشی از مصرف بالای آن ضرورت کاهش مصرف و جایگزینی با داروی دیگر را می­طلبد.هدف این مطالعه«تعیین تاثیر گاباپنتین در میزان مصرف مخدر و کنترل درد حاد پس از جراحی­‌های پستان» است.
روش بررسی: برای انجام این مطالعه، از طریق جستجو در پایگاه­های اطلاعاتیPubmed ، Ovid، Medline و Scopus از سال 2000 تا 2019، و Google Scholar در 350 نتیجه اول، مطالعات کارازمایی بالینی و مقالات مروری نظام مند، جمع­‌آوری شدند. 62 مقاله مرتبط توسط دو محقق، بررسی و در نهایت مطالب از 22 مقاله استخراج و وارد مطالعه گردید؛ یافته‌­های نهایی جمع بندی شدند.
یافته­‌ها: در نهایت یافته­‌ها نشان داد که گاباپنتین در کاهش درد حاد پس از جراحی پستان تاثیر بسزایی دارد. مصرف داروهای مخدر پس از جراحی با مصرف گاباپنتین قبل و یا بعد از عمل کاهش داشته است. همچنین عوارض پس از عمل مانند تهوع و استفراغ عموما با مصرف گاباپنتین کاهش یافته و یا بدون تغییر باقی می­ماند.
نتیجه‌­گیری: استفاده از گاباپنتین بر کنترل شدت درد و مصرف مخدر پس از جراحی پستان تاثیر قابل ملاحظه­‌ای دارد. لذا استفاده از این دارو در کنترل درد حاد پس از اعمال جراحی پستان توصیه می­شود.
واژه‌های کلیدی: درد، گاباپنتین، مخدر، جراحی پستان
نوع مطالعه: پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: علوم آزمایشگاهی