دوره 13، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1398 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 240-230 | برگشت به فهرست نسخه ها

Baqeripour M, Khazaei A. The Analysis of Physicians' Acquittal according to Current Iranian Laws. payavard 2019; 13 (3) :230-240
باقری‌پور منصوره، خزایی احمدرضا. بررسی تحلیلی برائت پزشکان از منظر قوانین جاری ایران. پیاورد سلامت. 1398; 13 (3) :230-240

1- دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران، ایران
2- استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران، ایران ، Ahm.Khazaei@iauctb.ac.ir
زمینه و هدف: پزشکی، حرفه­‌ای مقدس است که به دلیل ارتباط مستقیم با جان انسان­ها از اهمیتی والا برخوردار می‌­باشد که از صدر اسلام در سیره‌­ی امامان معصوم(ع) مورد توجه قرار داشته و روایاتی در نکوداشت آن بیان شده است. بررسی روابط میان بیمار و پزشک و آشنایی بیماران به حقوق خود، با پیشرفت روزافزون تکنولوژی و ارتقای سطح آگاهی مردم گسترش یافته است، لکن آنچه بیش از پیش مورد توجه قانونگذار قرار گرفته، جبران خسارات ناشی از اعمال پزشکی است؛ به نحوی‌که عدم رعایت موازین فنی و مقررات پزشکی، ذمه پزشک را در قبال بیمار مشغول کرده و علاوه بر ضمان شرعی، مسئولیت اجتماعی و صنفی نیز بر پزشک حمل خواهد شد.
روش­ بررسی: ابتدا با استفاده از منابع کتابخانه­‌ای و مقالات­ معتبر پژوهشی، به شیوه مقایسه­‌ای انجام و سپس با روش توصیفی و تحلیلی مستنداتِ گردآوری شده بررسی گردید. بدیهی است علاوه بر کتاب­ها، مقاله­‌ها و نوشتارهای سایت‌­های فقهی و حقوقی، پژوهشگر از نظرات فقها، حقوق­دانان، پزشکان و زیان­دیدگان امور پزشکی در راستای تبیین هدف پژوهش بهره‌­مند شده است.
یافته­‌ها: قانونگذار با رعایت ضوابطی، موجبات ضمان و مسئولیت را از پزشک برطرف نموده، که اخذ اذن و برائت از بیمار یا اولیای قانونی وی قبل از اعمال درمانی، از آن جمله است.
نتیجه‌­گیری: در این مقاله، حمایت همه­‌جانبه از اقدامات پزشک در معالجه‌­ی بیماران، مدنظر است. از طرفی، خاطرنشان ساختنِ مسئولیت­های تیم پزشکی در صورت عدم رعایت مقررات پزشکی و همچنین موازین فنی و مقررات صنفی است که مسامحه در این خصوص، عواقب حقوقی به­‌دنبال خواهد داشت.
انتشار الکترونیک: 1398/6/30