1- دانشجوی دکتری فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران، ایران
2- استادیار گروه فقه و مبانی حقوق اسلامی، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران مرکز، تهران، ایران ، Ahm.Khazaei@iauctb.ac.ir
چکیده: (2725 مشاهده)
زمینه و هدف: پزشکی، حرفهای مقدس است که به دلیل ارتباط مستقیم با جان انسانها از اهمیتی والا برخوردار میباشد که از صدر اسلام در سیرهی امامان معصوم(ع) مورد توجه قرار داشته و روایاتی در نکوداشت آن بیان شده است. بررسی روابط میان بیمار و پزشک و آشنایی بیماران به حقوق خود، با پیشرفت روزافزون تکنولوژی و ارتقای سطح آگاهی مردم گسترش یافته است، لکن آنچه بیش از پیش مورد توجه قانونگذار قرار گرفته، جبران خسارات ناشی از اعمال پزشکی است؛ به نحویکه عدم رعایت موازین فنی و مقررات پزشکی، ذمه پزشک را در قبال بیمار مشغول کرده و علاوه بر ضمان شرعی، مسئولیت اجتماعی و صنفی نیز بر پزشک حمل خواهد شد.
روش بررسی: ابتدا با استفاده از منابع کتابخانهای و مقالات معتبر پژوهشی، به شیوه مقایسهای انجام و سپس با روش توصیفی و تحلیلی مستنداتِ گردآوری شده بررسی گردید. بدیهی است علاوه بر کتابها، مقالهها و نوشتارهای سایتهای فقهی و حقوقی، پژوهشگر از نظرات فقها، حقوقدانان، پزشکان و زیاندیدگان امور پزشکی در راستای تبیین هدف پژوهش بهرهمند شده است.
یافتهها: قانونگذار با رعایت ضوابطی، موجبات ضمان و مسئولیت را از پزشک برطرف نموده، که اخذ اذن و برائت از بیمار یا اولیای قانونی وی قبل از اعمال درمانی، از آن جمله است.
نتیجهگیری: در این مقاله، حمایت همهجانبه از اقدامات پزشک در معالجهی بیماران، مدنظر است. از طرفی، خاطرنشان ساختنِ مسئولیتهای تیم پزشکی در صورت عدم رعایت مقررات پزشکی و همچنین موازین فنی و مقررات صنفی است که مسامحه در این خصوص، عواقب حقوقی بهدنبال خواهد داشت.
نوع مطالعه:
پژوهشی اصيل |
موضوع مقاله:
مدیریت خدمات بهداشتی درمانی انتشار الکترونیک: 1398/6/30