دوره 12، شماره 5 - ( آذر و دی 1397 )                   جلد 12 شماره 5 صفحات 418-407 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alishan Karami N, Hajizeinalabedini M, Radad I, Ghazi Mirsaeed S J. A Study on the Ontologies Developed Based on the Principles of Open Biomedical Ontologies Foundry. payavard 2019; 12 (5) :407-418
عالیشان کرمی نادر، حاجی زین العابدینی محسن، رداد ایرج، قاضی میرسعید سید جواد. بررسی هستان شناسی های توسعه یافته مبتنی بر اصول هستان شناسی های منبع باز زیست پزشکی. پیاورد سلامت. 1397; 12 (5) :407-418

1- دانشجوی دکتری علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)، مشهد، ایران
2- استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران ، m_zabedini@sbu.ac.ir
3- استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه بین المللی امام رضا (ع)، مشهد، ایران
4- دانشیار گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: هستان ­شناسی ­ها در زیست ­پزشکی کار ادغام، مبادله، جستجو و پرسش از داده ­ها را آسان می­کنند. مخزن هستان شناسی­ های باز زیست­ پزشکی(مخزن) یک راه­کار برای ایجاد هستان­ شناسی­ های مرجع می­باشد که در آن طراحی هستان­ شناسی­ ها مبتنی بر اصولی است که تعامل آنها را به صورت یک نظام منفرد تبدیل نماید. هدف این مقاله تعیین وضعیت هستان­ شناسی­ های توسعه یافته طبق اصول مزبور می­باشد.
روش بررسی: این پیمایش توصیفی-مقطعی در سال 1396 انجام شد. اطلاعات اجزای اصلی، موضوع، زبان و ابزار ساخت هستان شناسی­ ها از وب سایت مخزن هستان­ شناسی باز زیست پزشکی و OntoBee (سرور پیش فرض داده­ های پیوندی هستان­شناسی­های مخزن) بازیابی گردید. فراوانی کلاس­ها، نمونه­ ها، روابط شیئی، روابط نوع-داده و روابط ابرداده­ ای حاشیه­ نویسی با استفاده از آمار توصیفی، دسته بندی و ارایه گردید.
یافته­ ها: موضوعات اصلی 151 هستان ­شناسی موجود آناتومی، سلامت و فنوتیپ بود. بیشترین زبان و ابزار ساخت به ترتیب نسخه­های OBO و OBO-Edit بودند. 5 درصد هستان­ شناسی­ ها بیش از 78977 کلاس، 150 رابطه­ ی شیئی، 39 رابطه­ ی نوع-داده، 110 رابطه­ ی ابرداده­ ای حاشیه­ نویسی و 356 نمونه داشتند.
نتیجه­ گیری: افزایش تعداد هستان­ شناسی­ های مخزن و استفاده­ ی بیشتر از زبان OBO و ابزار OBO-Edit حاکی از پذیرش توسعه دهندگان هستان­ شناسی­ برای استفاده از این ابزار و زبان برای ساخت هستان­ شناسی­ مبتنی بر اصول مخزن است.
نوع مطالعه: پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
انتشار الکترونیک: 1397/10/29