دوره 12، شماره 5 - ( آذر و دی 1397 )                   جلد 12 شماره 5 صفحات 358-347 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rashidian A, Mohamadi E, Yousefinezhadi T, Dadgar E, Salavati S, Seyed Aghamiri Z B. Identification of Research Priorities in the Field of Health; Necessity and Feasibility of Implementation. payavard 2019; 12 (5) :347-358
رشیدیان آرش، محمدی عفت، یوسفی نژاد ترانه، دادگر الهام، صلواتی صدیقه، سیدآقامیری زهرابیگم. شناسایی و تدوین اولویت های پژوهشی حوزه‌ی بهداشت؛ فرایند، ضرورت و امکان پذیری اجرای آنها در سال 1393. پیاورد سلامت. 1397; 12 (5) :347-358

1- استاد گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- دکتری تخصصی سیاست گذاری سلامت، مرکز تحقیقات عدالت در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
3- دکتری تخصصی سیاست گذاری سلامت، مرکز تحقیقات ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
4- دانشجوی دکتری تخصصی مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
5- استادیار گروه بهداشت عمومی، دانشکده علوم پزشکی مراغه، مراغه، ایران
6- کارشناس ارشد بهداشت مادر و کودک، معاونت بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، afsanehaghamiri42@gmail.com
زمینه و هدف: نقطه‌ی آغاز هر پژوهشی مسئله یابی است و تا زمانی که مسئله‌ی اساسی شناسایی نشود، صرف زمان و هزینه جهت انجام پژوهش اتلاف منابع خواهد بود. لازمه‌ی شناسایی مسایل اساسی، نیازسنجی پژوهشی است. این مطالعه با هدف تعیین اولویت های پژوهشی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر، مطالعه ای کاربردی است که در پنج مرحله طراحی و اجرا شد: 1. برگزاری کارگاه آموزشی روش گروه اسمی، 2. انجام مصاحبه‌های کیفی و استخراج اولیه اولویت‌های پژوهشی، 3. برگزاری دور اول جلسات گروه اسمی، 4. برگزاری دور دوم جلسات گروه اسمی، 5. نهایی نمودن عناوین اولویت‌دار پژوهشی. داده‌های به‌دست‌آمده در هر مرحله با استفاده از نرم‌افزارهای Excel و spss 19 تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: این مطالعه با مشارکت 38 نفر انجام شد. در مرحله اول، 258 عنوان پژوهشی اولیه استخراج شد. عناوین پژوهشی اولیه طی برگزاری 4 جلسه گروه اسمی، امتیازدهی شدند. در انتها %75 شرکت‌کنندگان به معیار ضرورت 21 عنوان پژوهشی نمره 9-7 دادند که به‌عنوان عناوین پژوهشی معاونت در نظر گرفته شدند. عنوان"بررسی علل ریشه‌ای مرگ مادر" بالاترین اهمیت و "بررسی میزان اثربخشی اجرای غربالگری کم‌کاری تیروئید" کمترین اهمیت را به خود اختصاص داد.
نتیجه گیری: یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که بین ذینفعان در خصوص اولویت‌های پژوهشی که نیاز به سرمایه‌گذاری برای تولید اطلاعات و دانش مربوط به اهداف و سیاست‌های سلامت دارند، اجماع وجود دارد. هدایت منابع پژوهشی سازمان به سمت اجرای این اولویت‌ها، منجر به تخصیص عقلایی و شفاف اعتبارات برای تولید دانش و در نهایت ارتقای سلامت جمعیت خواهد شد.
انتشار الکترونیک: 1397/10/11