دوره 12، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1397 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 209-201 | برگشت به فهرست نسخه ها

Changizi V, Sadeghi H, Alizadeh M, Aghaei A, Yazdanmehr M. Evaluation of the Basic Dosimetric Properties of Calcium Sulfide Crystals with Rare Earth Elements as a Sensor of OSL Dosimeter. payavard 2018; 12 (3) :201-209
چنگیزی وحید، صادقی حسین، علیزاده مریم، آقایی عاطفه، یزدانمهر محسن. بررسی خصوصیات پایه ای دزیمتریک بلور کلسیم سولفید آلاییده شده با عناصر خاکی کمیاب به عنوان حساسه ی دزیمتر OSL. پیاورد سلامت. 1397; 12 (3) :201-209

1- استاد گروه علوم پرتوی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
2- استادیار گروه فیزیک، دانشکده فیزیک، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، اصفهان، ایران
3- کارشناس ارشد رادیوبیولوژی و حفاظت پرتوی، گروه علوم پرتوی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران ، radiobiology1991@gmail.com
4- مربی گروه فیزیک، دانشکده فیزیک، دانشگاه صنعتی مالک اشتر، اصفهان، ایران
زمینه و هدف: سیستم دزیمتری Optically Stimulated Luminescence) OSL) بر مبنای تحریک نوری از جمله سیستم‌هایی است که می‌تواند بسیاری از ملزومات مورد نیاز به منظور اهداف آشکارسازی و حفاظت در برابر تشعشعات را در حوزه پزشکی و فضایی فراهم کند. کلسیم سولفید یکی از مواد سولفید قلیایی خاکی است که می تواند در این سیستم به عنوان آشکارساز به کار برده شود. این پژوهش به منظور بررسی برخی ویژگی های بلور کلسیم سولفید آلاییده شده با عناصر خاکی کمیاب به عنوان حساسه دزیمترOSL  انجام شده است.
روش بررسی: در این پژوهش از شبیه سازی ترابرد پرتوها توسط کد شبیه سازی MCNP، میزان نرخ دز جذبی حاصل برای شروع آزمون های مشخصه یابی بلور کلسیم سولفید به کار گرفته شد. پس از ساخت قرص های کلسیم سولفید و انتخاب بهترین غلظت به کار رفته، آزمون های تعیین زمان انتظار خوانش آشکارساز، تکرارپذیری خوانش و خطی بودن پاسخ آشکار ساز انجام پذیرفت.
یافته ها: خوانش آشکارساز از زمان 8 دقیقه به بعد، ثبات در سیگنال را نشان داد و تا 30 دقیقه بررسی شد. تکرارپذیری مناسبی در محدوده‌ی آماری محاسبه شده دیده شد و در محدوده‌ی دزهای بین 100 تا 860 میلی گری، پاسخ دزیمتر به صورت خطی مشاهده گردید.
نتیجه گیری: مشاهدات و بررسی های آماری دلایل خوبی را برای استفاده از بلور کلسیم سولفید به عنوان ماده حساسه دزیمتر OSL نمایان می کند که در حوزه پزشکی و فضایی قابل استفاده خواهد بود.
واژه‌های کلیدی: OSL، کلسیم سولفید، دزیمتری
نوع مطالعه: پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: رادیولوژی