دوره 12، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1397 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 24-11 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mousavi Chalak A, Riahi A, Zare A. Qualitative and Quantitative Study of Iran's Scientific Journals in the Field of Medicine in Scopus Database. payavard 2018; 12 (1) :11-24
موسوی چلک افشین، ریاحی عارف، زارع امین. ارزیابی کمی و کیفی و تعیین جایگاه مجلات نمایه‌شده‌ی حوزه‌ی پزشکی ایران در پایگاه اسکوپوس . پیاورد سلامت. 1397; 12 (1) :11-24

1- استادیار گروه علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
2- دانش آموخته علم اطلاعات و دانش شناسی، اداره کل کتابخانه‫ های عمومی استان مازندران، ساری، ایران ، Ariahi1986@gmail.com
3- استادیار گروه علم اطلاعات و دانش‫شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
زمینه و هدف: مجلات علمی یکی از ابزارهای اساسی در توسعه­ی علم در دنیای امروزی به حساب آورده شده و جایگاه ویژه‏ای در انتشار آخرین دست‏آوردهای دانش بشری دارند. مطالعه­ی حاضر با هدف ارزیابی مجلات نمایه شده­ی ایرانی درحوزه­ی پزشکی و تعیین جایگاه منطقه ‏ای و بین­ المللی آن صورت گرفته است.
روش بررسی: مطالعه ­ی حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و با روش علم سنجی صورت گرفته است. جامعه پژوهش را تمامی مجلات ایرانی در حوزه پزشکی تشکیل می‌دهند که تا سال 2016 در پایگاه اسکوپوس نمایه ‏سازی شده‏ اند. تجزیه و تحلیل اطلاعات با نرم افزارهای آماری انجام شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد که تعداد مجلات ایرانی از 2 مورد در سال 1999 به 78 مورد در سال 2015 افزایش یافته است. 15 شهر، 29 مرکز و دانشگاه نیز در انتشار مجلات نمایه شده فعالیت داشته که دانشگاه تهران با 19 مجله، بیشترین تعداد مجلات علمی را پشتیبانی و منتشر نموده است. مجلات نمایه شده­ ی ایرانی در مقایسه با کشورهای پیشرفته ­ی دنیا، در سطح پایین‏تری قرار داشته و در زمره ­ی مجلات با کیفیت قرار نداشته ‏اند.
نتیجه ‏گیری:  از مهمترین دلایل رشد کمی مجلات ­ایرانی در حوزه­ی پزشکی را می‏توان به عواملی از قبیل سیاستهای افزایشی پایگاه اطلاعاتی اسکوپوس در نمایه ‏سازی، رعایت استاندرها و پیروی از اسلوب و معیارهای بین المللی توسط مجلات علوم پزشکی مرتبط دانست. یافته ­ها نشان می­دهد مجلات علمی حوزه پزشکی ایران در مقایسه با سایر کشورها از نظر کیفی جایگاه مناسبی ندارند، بنابراین برنامه­ ریزی و سیاستگذاری مناسب توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه‫های تابع در این زمینه به شدت احساس می­شود.
نوع مطالعه: پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی
انتشار الکترونیک: 1397/2/31