1- استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، amshakerian@iaushk.ac.ir
2- استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3- دکترای دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
چکیده: (3883 مشاهده)
زمینه و هدف: کلستریدیوم پرفرینجنس یکی از عوامل اصلی بروز مسمومیتهای غذایی در انسان در سراسر جهان است. این بررسی برای تشخیص و ردیابی توکسین های باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس در تعدادی از مواد غذایی با منشا خام دامی انجام گرفت.
روش بررسی: در این مطالعه، تعداد ۱۰۰ نمونه از کشک های صنعتی و سنتی و ۴۳ نمونه از گوشت های گاو و گوسفند، از مراکز فروش شهرستان شهرکرد به روش تصادفی جمع آوری شد. برای شناسایی باکتری مورد نظر در نمونه ها، از روش های کشت و واکنش زنجیره ای پلی مراز استفاده شد.
یافته ها: هیچ نمونه مثبتی در روش کشت میکروبی از نمونه ها جداسازی نشد. با این وجود فراوانی باکتری کلستریدیوم پرفرینجنس در نمونههای کشک صنعتی و سنتی، گوشت گاو و گوسفند به ترتیب ۶،۱۰،۲۵ و۱۳ درصد با استفاده از روش PCR، گزارش گردید. فراوانی ژنهای cpi ،cpe ،cpb ،cpa و etx در فرآوردههای کشک مذکور به ترتیب ۳۷/۵، ۲۵، ۷۵، ۱۲/۵ و ۱۲/۵ درصد و در گوشت ها به ترتیب ۶۲،۵۰،۷۵/۵، ۳۷/۵ و ۲۵ درصد تشخیص داده شد. نتایج این تحقیق نشان دهنده ی وجود اختلاف معنیدار آماری بین میزان شیوع باکتری در نمونههای مختلف و توکسینهای جداسازی شده از آنها بود(۰/۰۵>p).
نتیجه گیری: با توجه به آلودگی این مواد غذایی به کلستریدیوم پرفرینجنس و انتقال آلودگی از مواد غذایی به انسان، کاهش آلودگی مواد غذایی به این باکتری از جنبه ی سلامت عمومی ضروری است.
نوع مطالعه:
پژوهشی اصيل |
موضوع مقاله:
علوم آزمایشگاهی انتشار الکترونیک: 1396/9/11