دوره 10، شماره 3 - ( مرداد و شهریور 1395 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 257-248 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azarakhsh F, Changizi V. Metabolites Role in Detecting Brain Tumors Using Nuclear Magnetic Resonance Spectroscopy and Comparing Their Densities in Tumoral Patients with Those in Healthy Individuals. payavard 2016; 10 (3) :248-257
آذرخش فرحناز، چنگیزی وحید. نقش متابولیتها در تشخیص توده های مغزی با استفاده از طیف سنجی تشدید مغناطیس هسته ای و مقایسه غلظت آنها در بیماران تومورال با افراد سالم. پیاورد سلامت. 1395; 10 (3) :248-257

1- کارشناس ارشد بیوفیزیک، گروه زیست شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران
2- دانشیار گروه تکنولوژی رادیولوژی و رادیوتراپی، دانشکده پیراپزشکی، مرکز تحقیقات مدیریت اطلاعات سلامت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، changizi@sina.tums.ac.ir

زمینه و هدف: تومورهای مغزی یکی از علت­های چشمگیر بیماری و مرگ و میر باقی مانده­اند و اغلب نسبت به درمان مقاوم هستند. درجه­ بندی تومور مغزی مفهوم مهمی در مدیریت بالینی دارد. در حال حاضر طیف­ سنجی اسپکتروسکوپی رزونانس مغناطیس بعد مهمی در ارزیابی متابولیتها و درجه­ بندی تومورهای مغزی است. هدف از این مطالعه ارزیابی متابولیت توده های مغزی و درجه بندی توده ها بر مبنای نسبت متابولیتی به کمک  MRIمجهز به تکنیک طیف­سنجی رزونانس مغناطیسی پرتون می باشد.

روش بررسی: مطالعات با استفاده از MRS تک وکسل با قدرت میدان 3 تسلا، و توالی پالس به روش طیف­سنجی حجم منفردنقطه ­ی PRESS(Point Resolved Echo singelvocxel spectroscopy) صورت گرفت و زمان اکوی نسبتاً طولانی 36 تا 136 میلی ثانیه و زمان تکرار 1000 تا 6000 میلی ثانیه به کار برده شد و متابولیت­های متمایز شامل کولین(cholin)، کراتین(creatin)، N-استیل آسپارتات (N-acetyl aspartat) شناسایی شدند.

یافته ها: 37 نفر دارای داده هایی بودند که در کنترل کیفیت پذیرفته شدند. بیماران در محدوده سنی 7 تا 81 سال با میانگین سنی 2/78±41/46 سال بودند. داده­های MRS با استفاده از نرم افزار SYNGO از نظر طیف­های میانگین و غلظت­های متابولیتی پردازش شد و با استفاده از نرم افزارهای  minitabوSPSS  نسخه 19 مقایسه گردیدند.

تفاوت­های معنی­داری در غلظت­های متابولیت­های کلیدی و نسبت متابولیتی cho/NAA وcho/cr  با استفاده از آزمون T و سطح معنی داری(0/05≥α) دیده شد.

نتیجه­ گیری: MRS می­تواند تفاوت­ متابولیت ها را در بین تومورهای مغزی در کودکان و بالغان تعیین کند و باید بخشی از ارزیابی بالینی توده ها را تشکیل دهد.

نوع مطالعه: پژوهشی اصيل | موضوع مقاله: رادیولوژی
انتشار الکترونیک: 1395/9/17