دوره 8، شماره 6 - ( 12-1393 )                   جلد 8 شماره 6 صفحات 527-517 | برگشت به فهرست نسخه ها

Yousefi M, Assari Arani A, Sahabi B, Kazemnejad A, Fazaeli S. The Financial Contribution Of Households Using By Health Services. payavard 2015; 8 (6) :517-527
یوسفی مهدی، عصاری آرانی عباس، سحابی بهرام، کاظم نژاد انوشیروان، فضائلی سمیه. بررسی میزان مشارکت مالی خانوارها در استفاده از خدمات سلامت. پیاورد سلامت. 1393; 8 (6) :517-527

1- استادیار گروه علوم مدیریت و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی مشهد
2- استادیار گروه توسعه و برنامه ریزی اقتصادی، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس ، Assari_a@modares.ac.ir
3- استادیار گروه اقتصاد نظری، دانشکده مدیریت و اقتصاد، دانشگاه تربیت مدرس
4- استاد گروه آمار زیستی، دانشکده علوم پزشکی، دانشگاه تربیت مدرس،
5- استادیار گروه مدارک پزشکی و فن آوری اطلاعات سلامت، دانشکده علوم پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد

زمینه و هدف: موضوع مشارکت مالی خانوار در سلامت یکی از مهمترین مباحث حوزه سلامت می‌باشد. هدف مطالعه‌ی حاضر تعیین شاخص‌های مرتبط با میزان مشارکت مالی خانوارها در استفاده از خدمات سلامت است.

روش بررسی : پژوهش حاضر مطالعه ‌ ای مقطعی و توصیفی بود که با روش سازمان جهانی بهداشت، داده‌های مرکز آمار ایران در خصوص هزینه-درآمد خانوارهای شهری و روستایی کشور در سال 90 را جهت محاسبه شاخص‌های میزان مواجهه با هزینه‌های کمرشکن سلامت، فقر و مشارکت مالی عادلانه در نظام سلامت ایران مورد بررسی قرار داد. این شاخص‌ها بر اساس تحلیل مخارج کلی و سلامت و همچنین ظرفیت پرداخت خانوارها محاسبه شدند.

یافته‌ها : یافته‌های پژوهش نشان داد که نسبت مشارکت مالی در نظام سلامت در بین خانوارهای مناطق روستایی بیش از مناطق شهری است. بیش از سه درصد از خانوارهای مورد مطالعه، با هزینه‌های کمرشکن سلامت مواجه شده‌اند و حدود 1/5 درصد نیز به زیر خط فقر کشیده شده‌اند. شاخص مشارکت مالی عادلانه در مناطق روستایی 59 درصد و در مناطق شهری 65 درصد بود.

نتیجه‌گیری: محاسبه‌ی شاخص‌های مربوط به مشارکت مالی خانوارها در نظام سلامت در ایران، نشان دهنده‌ی لزوم پیش بینی، اجرای پایش و ارزیابی برنامه‌های نظام سلامت، به منظور افزایش میزان عدالت در مشارکت مالی خانوارها در استفاده از خدمات سلامت است که می‌تواند اثربخشی منابع آن را بهبود بخشد.

واژه‌های کلیدی: خدمات سلامت، مشارکت مالی، عدالت
انتشار الکترونیک: 1394/3/3