دوره 2، شماره 3 - ( 9-1387 )                   جلد 2 شماره 3 صفحات 66-50 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shokranehnanehkaran F, Hasanzade Esfanjiani H, Salmaninodooshan E. ISI's Impact Factor Challenges. payavard 2008; 2 (3) :50-66
شکرانه ننه کران فرهاد، حسن زاده اسفنجانی حافظ محمد، سلمانی ندوشن ابراهیم. بررسی چالش های عامل تاثیر موسسه اطلاعات علمی. پیاورد سلامت. 1387; 2 (3) :50-66

زمینه و هدف: یکی از معیارهای اساسی در ارزیابی علم سنجی دانشگاههای علوم پزشکی، تعداد مقالات منتشرشده آنها در مجلات دارای عامل تاثیر بالا و نمایه شده در آی. اس. آی است. عامل تاثیر ابزاری کمّی برای ارزیابی کیفی مجلات هست. کاستی های زیاد برای این ابزار شناسایی شده است. هدف این مقاله پرداختن به چالشها و پاسخهای مرتبط با آنهاست.
روش بررسی: مواد لازم برای این مقاله مروری با جستجو در پایگاههای اطلاعاتی Web of Science، Scopus، Google Scholar و گروه بحث علم سنجی (SIGMetrics) و موتور جستجوی گوگل گردآوری شد. در جستجو از استراتژی جستجوی عبارتی و مترادفها استفاده شد و معیار اصلی انتخاب متون و ربط موضوعی بود. محدوده زمانی انتشار این متون، از آغاز 1972 تا پایان 2007 میلادی است.
یافته ها: پژوهشگران حداقل 18 کاستی را برای عامل تاثیر بیان داشته اند که عملاً کارایی مفید این ابزار را کاهش می دهد. همچنین جهت رفع این کاستیها، تعدادی راهکار و چندین پاسخ مفید ارائه شده است. با وجود پاسخ به برخی از این کاستی ها، تعدادی از آنها هنوز پابرجاست.
نتیجه گیری: با وجود کمبودهای عامل تاثیر، این ابزار به علت در دسترس بودن و سهولت کاربرد نمی تواند نادیده گرفته شود. عامل تاثیر به تنهایی نمی تواند پاسخگوی پژوهشگران برای انتخاب مجلات باکیفیت باشد و این مهم نیازمند بینشی آگاهانه تر و آگاهی از چالشهاست. علاوه بر این، قضاوت خوانندگان و ژورنال کلاب به عنوان روشی کیفی برای ارزیابی مقاله ها و مجلات پیشنهاد شده است.

انتشار الکترونیک: 1392/5/5