دوره 6، شماره 5 - ( 10-1391 )                   جلد 6 شماره 5 صفحات 375-365 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kavosi Z, Goodarzi S, Almasiankia A. Performance Evaluation In Hospitals Of Lorestan University Of Medical Sciences Using Pabon-Lasso Model  . payavard 2013; 6 (5) :365-375
کاوسی زهرا، گودرزی سحر، الماسیان کیا عبدالله. ارزیابی کارایی بیمارستان‌ها با استفاده از مدل پابن- لاسو در دانشگاه علوم پزشکی لرستان  . پیاورد سلامت. 1391; 6 (5) :365-375

زمینه و هدف: پایش کارایی بیمارستان‌ها باعث افزایش بهره وری از منابع محدود می‌شود. از مفید ترین مدل‌ها برای ارزیابی کارایی بیمارستان مدل Pobon Lasso است. این مدل عملکرد نسبی بیمارستان‌ها را با استفاده از سه شاخص درصد اشغال تخت، گردش تخت و متوسط طول اقامت تعیین می‌کند. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه کارایی بیمارستان‌های استان لرستان با استفاده از این مدل بود.

روش بررسی:  در این مطالعه مقطعی، چهارده بیمارستان دانشگاه علوم پزشکی لرستان به روش سرشماری در سال  1389 انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از فرم فعالیت بیمارستان مصوب وزارت بهداشت گردآوری شد. سه شاخص درصد اشغال تخت، میزان گردش تخت و متوسط اقامت بیمار محاسبه و موقعیت بیمارستان‌ها از نظر شاخص‌های مذکور مشخص گردید. با استفاده از نرم افزار SPSS15 نمودار گرافیکی ترسیم شد.

یافته‌ها: میانگین متوسط طول اقامت، درصد اشغال و گردش تخت به ترتیب 21/3 روز و 07/53 درصد، 54/95 بود. پنج بیمارستان در ناحیه سوم مدل قرار گرفت که نشان دهنده کآرا بودن آنهاست. چهار بیمارستان در ناحیه اول قرار دارد که نشان دهنده نبود کارایی است. سه بیمارستان در ناحیه دوم و دو بیمارستان در ناحیه چهارم قرار گرفتند.

نتیجهگیری: از 14 بیمارستان مورد مطالعه فقط 5 بیمارستان کارا قلمداد می‌شوند لذا ضروری است سیاستگذاران راهکارهایی جهت ارتقای کارایی سایر بیمارستان‌های استان و توزیع مناسب منابع اتخاذ نمایند.

انتشار الکترونیک: 1392/5/2