۴۳ نتیجه برای محمدی
آرزو فلاحی، حیدر ندریان، سهیلا محمدی، محمد حسین باقیانی مقدم،
دوره ۳، شماره ۲ - ( ۶-۱۳۸۸ )
چکیده
زمینه و هدف: در بیماری اولسر پپتیک (PUD) که به زخم معده یا دوازدهه اطلاق میشود و در بیشتر موارد مزمن و عود کننده است، خطر پایین آمدن کیفیت زندگی افزایش مییابد. مشخص نمودن عوامل مرتبط با کیفیت زندگی بیماران PUD میتواند بعنوان راهنمایی برای طرح ریزی برنامههای آموزشی برای این بیماران و انجام مداخلههای صحیح و مناسب جهت ارتقاء کیفیت زندگی آنها عمل کند. لذا این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با کیفیت زندگی بیماران مبتلا به اولسر پپتیک بر اساس مدل پرسید در شهر سنندج طراحی و اجرا گردید.
روش بررسی: این مطالعه تحلیلی- مقطعی بر روی ۱۲۰ بیمار مراجعه کننده به درمانگاه بیمارستان بعثت شهر سنندج که طی نمونه گیری تصادفی ساده بدست آمدند انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای بود که بر اساس سازههای مدل پرسید تدوین گردیده و مشتمل بر سازه های کیفیت زندگی، وضعیت سلامت، عوامل مستعد کننده (آگاهی و نگرش)، قادرکننده و تقویت کننده همراه با رفتارهای خود مدیریتی بیماری اولسر پپتیک بود و بصورت مصاحبه تکمیل گردید. پایایی و روایی پرسشنامهها تأیید گردید. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS و با بکار گیری آزمونهای ضریب همبستگی پیرسون، ANOVA ، t-test و همچنین تحلیل رگرسیون تجزیه و تحلیل شد.
یافته ها: همبستگی مثبت و معنی داری بین کیفیت زندگی و متغیرهای وضعیت سلامت (۰۱/۰> P)، آگاهی(۰۵/۰>P) و عوامل قادر کننده (۰۵/۰> P) و تقویت کننده (۰۱/۰> P) وجود داشت. رفتارهای خود مدیریتی نیز با متغیرهای وضعیت سلامت (۰۵/۰> P) و عوامل تقویت کننده (۰۱/۰> P) همبستگی معنی دار داشت. در مجموع متغیرهای مدل پرسید ۹/۶۸% از واریانس کیفیت زندگی را پیش بینی نمودند و از میان این عوامل، وضعیت سلامت قویترین پیش بینی کننده (۶۴۹/۰=β) بود.
بحث و نتیجه گیری: با توجه به توان بالاتر وضعیت سلامت در پیش بینی کیفیت زندگی و توانایی پیش بینی وضعیت سلامت توسط رفتارهای خود مدیریتی، ارائه یک برنامه آموزشی خود مدیریتی برای بیماران مبتلا به PUD و خانوادههای آنها که تأکید بیشتری روی حمایت اجتماعی بعنوان عوامل تقویت کننده داشته باشد، توصیه میشود. با توجه به اینکه الگوی پرسید در اصل یک مدل جهت برنامهریزی است، میتوان این الگو را در ایران به عنوان چارچوبی جهت برنامهریزی مداخلات در جهت بهبود و ارتقاء رفتارهای خود مدیریتی و نهایتاً کیفیت زندگی بیماران مبتلا به PUD به کار گرفت.
امیر اشکان نصیری پور، کتایون جهانگیری، سعیده آقا محمدی،
دوره ۴، شماره ۳ - ( ۱۲-۱۳۸۹ )
چکیده
زمینه و هدف: از آنجا که زمان انتظار یکی از عوامل موثر در رضایت بیماران از کیفیت خدمات ارائه شده می باشد، مطالعه حاضر به منظور بررسی زمان انتظار مراجعین به درمانگاه های تخصصی بیمارستان دکتر شریعتی تهران انجام پذیرفته است.
روش بررسی: این پژوهش با بهره مندی از الگوی شش سیگما در چهار مرحله و با روش های کمی و کیفی انجام شده است. جامعه این پژوهش را کلیه مراجعین به درمانگاه های تخصصی بیمارستان شریعتی که بیش از ۱۰۰ مراجعه کننده در ماه داشتند، در بازه زمانی یک هفته کاری تشکیل دادند. حجم نمونه، ۲۶۶ نفر، معادل ۱۰درصد از مجموع مراجعین یک هفته درمانگاه های تحت مطالعه انتخاب گردید. ابزارهای گرد آوری داده ها، ساعت کورنومتردار، فرم ثبت زمان های اندازه گیری شده و چک لیست بوده است. پس از جمع آوری داده ها از حوزه واقعیت، بوسیله نرم افزار (SPSS) مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته ها: میانگین زمان انتظار مراجعین به درمانگاه ها در روز ویزیت ۱۲۱ دقیقه با انحراف معیار۳۳,۷۳ مشخص گردید. مهمترین فرایندها از زمان ورود مراجعین به درمانگاه تا خروج آنها شناسایی شدند.
نتیجه گیری: تعداد زیاد بیماران به صورت همزمان، عدم حضور به موقع پزشکان، کمبود تعداد پزشکان، به عنوان سه عامل اول طولانی شدن زمان انتظار مراجعین از منظر دریافت کنندگان و ارائه کنندگان خدمات درمانی بودند. در این مجموعه دو شیفته کردن درمانگاه، تامین نیروی انسانی مناسب، اصلاح هندسی فضاهای فیزیکی جهت کاهش زمان انتظار مراجعین ، پیشنهاد میشود.
سید امیر حسین امامی، شاهین محمدی، سعید کاویانی، مسعود سلیمانی، شعبان علیزاده، احترام دژبخش، فاطمه کوهکن، مجید مصاحبی، حسین درگاهی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه وهدف: microRNA ها دستهای ازRNAهای کوچک غیر کدکنندهای هستند که در فرآیندهای متعدد سلولی از قبیل تکثیر، تمایز، آپوپتوز و سرطان نقش دارند. مطالعات اخیر افزایشmiR-۲۱۰ را در طی تمایز پیش سازهای خونی به رده اریتروئیدی نشان دادهاند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر افزایشی MiR-۲۱۰ بر تغییر بیان هموگلوبین گاما در رده سلولی k۵۶۲ میباشد.
روش بررسی: ابتدا رده سلولی k۵۶۲ در محیط RPMI۱۶۴۰ کشت داده شد. pre-miR-۲۱۰توسط لیپوفکتامین به سلول K۵۶۲ انتقال داده شد. افزایش بیان pre-miR-۲۱۰ با miRNA real time-PCR تایید شد سپس تغییر الگوی بیان هموگلوبین گاما در روز ۷ و ۱۴ با RT-PCRو real time pcr بررسی گردید.
یافتهها: نتایج نشان دادند که افزایش miR-۲۱۰ در رده سلولی K۵۶۲ باعث ۲۵برابر افزایش بیان هموگلوبین گاما نسبت به نمونه کنترل میشود. آنالیز دادهها معنی دار بودن الگوی تغیرات بیان هموگلوبین گاما نسبت به سلول کنترل را نشان داد(۰۰۰۲/۰≥p).
نتیجه گیری: بر اساس یافتهها افزایش miR-۲۱۰ میتواند بیان زنجیره گاما را به طور چشمگیری افزایش دهد. از این رو پس از مطالعات تکمیلی، افزایش miR-۲۱۰ میتواند هدف مناسبی در بهبود آنمی داسی و تالاسمی بتا باشد.
هیوا عبدخدا، علیرضا نوروزی، مسعود محمدی،
دوره ۵، شماره ۳ - ( ۸-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: خوداستنادی به عنوان یکی از محدودیتهای تحلیل استنادی مطرح است بطوریکه به طرز غیرمتعارفی بر شاخصهای تحلیل استنادی و رتبه مجلهها تاثیر میگذارد. این پژوهش با هدف بررسی میزان همبستگی خوداستنادی و شاخصآنی مجلههای علمی- پژوهشی انگلیسی زبان ایرانی حوزه پزشکی نمایه شده در نمایهنامه استنادی اسکوپوس، در فاصله سالهای ۲۰۰۵-۲۰۰۹ انجام شده است.
روش بررسی: روش پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی است که در آن از تحلیل استنادی استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه مجلههای علمی-پژوهشی انگلیسی زبان ایرانی حوزه پزشکی است که تا تاریخ انجام این پژوهش در پایگاه استنادی اسکوپوس نمایه میشدند. جمع آوری دادهها به صورت مشاهده مستقیم و با مراجعه به پایگاه استنادی اسکوپوس انجام شد. دادههای گردآوری شده به کمک نرم افزارهای SPSSو روش ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: نشان داد که میانگین نرخ خوداستنادی در میان مجلههای مورد بررسی ۶۴/۲۹ درصد است. ۴۳/۱۴ درصد از کل استنادها مربوط به خوداستنادی است. بطورکلی رابطه معنیداری از نوع مستقیم و ناقص، درسطح ۰۱/۰، بین نرخ خوداستنادی و شاخصآنی مجلهها وجود دارد(۵۹۱/۰p=). همچنین، ضریب همبستگی پیرسون نشان دهنده رابطه معنیدار، بین شاخصآنی مجلهها و شاخصآنی مجلهها بدون احتساب خوداستنادی با تعداد مقالات مجلهها، در فاصله سالهای مورد بررسی بود.
نتیجه گیری: خوداستنادی بر روی شاخصآنی مجلهها مورد بررسی تاثیر مستقیم دارد بدینمعنی که افزایش خوداستنادی باعث افزایش مصنوعی شاخصآنی مجلهها میشود. از سوی دیگر، شاخصآنی تحت کنترل حجم مقالات بود. بنابراین کاهش و یا حذف خوداستنادی به منظور قرارگرفتن مجله در جایگاه واقعی خود لازم به نظر میرسد.
مجید مصاحبی محمدی، سعید کاویانی، مسعود سلیمانی، عباس حاجی فتحعلی، زهرا ذنوبی، سعید آبرون، غلامرضا خمیسی پور، مینا صوفی زمرد،
دوره ۵، شماره ۵ - ( ۱۲-۱۳۹۰ )
چکیده
زمینه و هدف: سلولهای بنیادی جنینی از طریق دو ویژگی منحصر به فرد شناخته میشوند. اولاً، این سلولها میتوانند به صورت جمعیت خالص از سلولهای تمایز نیافته تکثیر و نگهداری شوند، که این ویژگی به عنوان خاصیت خود نوسازی شناخته میشود. ثانیاً، این سلولها قادر هستند که تمام انواع سلولهای بدن را ایجاد کنند. در مطالعه حاضر، تمایز سلولهای بنیادی جنینی به رده لنفوئیدی در شرایط فاقد لایه تغذیه کننده به کمک IL-۷ و FLT-۳ Ligand انجام گرفت.
روش بررسی: سلولهای جنینی موشی تکثیر شده بر روی از لایه پشتیبان جدا گردید و بعد از تشکیل اجسام شبه جنینی با استفاده از فاکتورهای رشد لیگاند FLT-۳، اینترلوکین-۷ تمایز انجام گرفت. در روز ۷ و ۱۴ به منظور نشان دادن تمایز به رده لنفوئیدی بیان مارکرهای CD۲۵، CD۱۹ و CD۳ با استفاده از تکنیک RT-PCR مورد بررسی قرار گرفت.
یافتهها: بررسیهای انجام گرفته با استفاده از تکنیکRT-PCR نشان داد که بعد از ۱۴ روز تمایز به رده لنفوئیدی با استفاده از فاکتورهای رشد یاد شده بیان مارکرهای CD۲۵ وCD۱۹ مشاهده گردید.
نتیجهگیری: در تمامی مطالعات گذشته، تمایز سلولهای بنیادی جنینی به رده لنفوئیدی با استفاده از سلولهای تغذیه کنندهOP۹ انجام گرفته است. در مطالعه حاضر، تمایز سلولهای بنیادی جنینی به رده لنفوئیدی در شرایط فاقد لایه تغذیه کننده انجام گرفت. امید است مطالعه حاضر بتواند دیدگاههای جدیدی را در درمان سلولی اختلالات مربوط به رده لنفوئیدی بگشاید.
مرضیه نیکنام، دکتر محمد فرارویی، دکتر علی کامکار، نرگس فولادی، دکتر علی محمدی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۲-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: در سالهای اخیر درخواست برای انجام انواع جراحیهای زیبایی، بخصوص جراحی زیبایی بینی در کشور ما رو به افزایش بوده است. برخی تحقیفات نشان داده است که عوامل روانشناختی تاثیر زیادی در درخواست جراحیهای زیبایی دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد کمال گرایی در این افراد صورت گرفت.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی مقطعی نوع علی- مقایسهای بود که در بهار و تابستان ۱۳۸۹ در شهر یاسوج صورت گرفت. تعداد ۵۰ نفر از افراد استفاده کننده از جراحی زیبایی بینی با ۵۰ نفر شاهد که با گروه مورد همتاسازی شده بودند مقایسه شدند. به منظور مقایسه ابعاد و زیر مقیاسهای مربوط به کمال گرایی از مقیاس چند بعدی کمال گرایی فراست استفاده گردید. جهت تحلیل یافتهها از نرم افزار SPSS و آزمون t وابسته استفاده شد.
یافتهها: تعداد زنان استفاده کننده از جراحی زیبایی بیشتر از مردان بود. بیشتر آزمودنیها مجرد و در فاصله سنی ۲۶ تا ۳۰ سال قرار داشتند. همچنین بیشتر آزمودنیها از قشر تحصیل کرده و دانشگاهی بودند. سطح درآمد اکثر آنها بین ۷۰۱۰۰۰۰ تا ۹۰۰۰۰۰۰ ریال قرار داشت. گروه مورد و شاهد در استانداردهای فردی(۰۰۰۱/۰P<)، نظم و ترتیب(۰۰۰۱/۰P<)، نگرانی در مورد اشتباهات(۰۰۰۱/۰P<)، انتقادات والدین(۰۴/۰P<)، شک و تردید(۰۱۳/۰P<) و انتظارات والدین(۰۰۱/۰P<) تفاوت معنیداری داشت. پژوهش حاضر به طور کلی حاکی از وجود تفاوت معنیدار در کمال گرایی(۰۰۱/۰P<) بین دو گروه بود.
نتیجهگیری: گروه استفاده کننده از جراحی زیبایی بینی کمال گراتر و اغلب کمال گرای منفی هستند.
محمدعلی نادی، محمد حسین یارمحمدیان،
دوره ۶، شماره ۶ - ( ۱۲-۱۳۹۱ )
چکیده
زمینه و هدف: دو متغیر از بین متغیرهای مختلفی که بر اساس نظریات و تحقیقات انجام برای بهبود مداوم خدمات مؤثر هستند، همانندسازی و اعتماد است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین اعتماد و همانندسازی با اهداف بیمارستان بر تلاش برای بهبود مداوم خدمات در پرستاران بیمارستانهای خصوصی شهر شیراز به مرحله اجرا درآمد.
روش بررسی: این تحقیق به صورت یک مطالعه مقطعی ـ همبستگی اجرا گردید. از جامعه آماری پرستاران زن و مرد بیمارستانهای خصوصی شهر شیراز ۳۴۰ نفر به شیوهی نمونهگیری طبقهای انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات پرسشنامه همانندسازی با اهداف بیمارستان، تلاش برای بهبود مداوم و اعتماد به بیمارستان بودند که پایایی آنها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب ۷/۰، ۷/۰ و ۷۹/۰ و روایی سازه آنها نیز تأیید گردید. برای تحلیل دادهها در سطح آمار استنباطی از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون سلسله مراتبی استفاده شد.
یافتهها : یافتهها نشان داد که بین همانندسازی با اهداف بیمارستان و اعتماد به بیمارستان با تلاش برای بهبود مداوم در پرستاران رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از آن بود که پس از کنترل متغیرهای جنسیت، سن، سابقه و تحصیلات، به ترتیب همانندسازی با اهداف بیمارستان و سپس اعتماد به بیمارستان دارای نقش معنادار(در مجموع توان تبیین ۷/۱۵ درصد از واریانس) بر تلاش برای بهبود مداوم هستند.
نتیجهگیری: تلاش برای بهبود مداوم در پرستاران بیمارستانهای خصوصی بیشترین نقش را از همانندسازی با اهداف بیمارستان نسبت به اعتماد به بیمارستان میپذیرد.
سکینه عباسی، عبدالطیف اژدری، شاهین محمدی،
دوره ۷، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف : مهمترین جهشهای ژن FLT۳ شامل جهش ITD FLT۳- یا دو برابر شدن پشت سرهم توالی DNA و جهش نقطه ای D۸۳۵ که خود از شایع ترین ناهنجاریهای ژنتیکی در لوسمی میلوئیدی حاد بوده و رشد بی رویه سلولهای سرطانی را افزایش میدهد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی دو جهش ITD FLT۳- و D۸۳۵ در بیماران میلوئیدی و تاثیر آنها را در بقای بیماران مورد مطالعه میباشد.
روش بررسی: از نمونه خون و یا مغز استخوان ۱۰۰ بیمار AML ، DNA جهت تعیین شیوع جهشهای مذکور و ارتباط آنها با پیش آگهی به موقع بیماری استخراج و با روش PCR مورد بررسی قرار گرفت. پس از جمعآوری اطلاعات از آزمونهای آماری t و x۲ جهت تجزیه و تحلیل دادهها استفاده شد.
یافتهها : ۱۵% بیماران مورد آزمایش جهش ITD+ و ۸% نیز جهش D۸۳۵+ را در ژن FLT۳ نشان دادند. بیماران با جهش ITD+ نسبت به بیماران فاقد این جهش ITD- از نظر بدست آوردن بهبودی کامل شانس بیشتری داشتند(۵ /۸۳% در بیماران ITD+ ها در مقابل ۳/۵۳% در ITD- ها). شمارش گلبول سفید نشان میدهد که میانگین آن در ITD+ ها نسبت بیماران ITD- ( ml۳ / ۷۳۶۴۶) به طور قابل ملاحظهای ITD- ( ml۳ /۲۶۵۸۰) بالاتر بود.
نتیجهگیری: نتایج بدست آمده نشان میدهد گرچه تاثیر جهشهای FLT۳ - ITD و D۸۳۵ در بقاء کلی بیماران از نظر آماری معنی دار نبود اما جهش FLT۳ - ITD میتواند با توجه به افزایش شانس بهبودی کامل( Complete remission ) در بیمار؛ فاکتور مهمی نیز در انتخاب نوع درمان مناسب باشد.
مهدی کاهویی، حسن بابامحمدی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: مدل پذیرش فناوری اطلاعات، مزایای درک شده و راحتی استفاده از فناوری توسط کاربران نهایی، برای مقاصد خاص را پیش بینی میکند . هدف از این مطالعه درک پذیرش سیستمهای اطلاعات بالینی توسط کارکنان پرستاری بر اساس مدل پذیرش فناوری اطلاعات است.
روش بررسی: این مطالعه توصیفی-تحلیلی روی ۳۱۶ نفر از پرستاران بیمارستانهای تابعه دانشگاه علوم پزشکی و سازمان تامین اجتماعی سمنان انجام شده است. ابزار جمع آوری دادهها یک پرسشنامه روا و پایا بود. دادهها بوسیله آمارهای توصیفی و آزمونهای من ویتنی و مجذور تی تحلیل شدند.
یافتهها : ۷۳ درصد پرستاران موافق بودند که سیستم اطلاعات پرستاری اطلاعات صحیح در اختیار آنها میگذارد. ۷/۵۵ درصد پرستاران سیستم اطلاعاتی را پذیرفته بودند. یافتهها نشان داد پرستاران مرد بیش از زنها سیستم اطلاعات بالینی را پذیرفته بودند (۵۰/۰ p< ) . همچنین پذیرش فناوری اطلاعات در پرستارانی که نسبت به وظایف خود در قبال برنامه رایانهای آگاهی داشتند یا آنهایی که از اهداف برنامه رایانهای مطلع بودند، بیشتر بود (۰۵/۰ p< ) .
نتیجهگیری: بیشتر پرستاران سیستم اطلاعات بالینی را در کار روزانهی خود پذیرفته بودند، اما لازم است موضوعاتی همانند رایانههای ناکافی، طراحی محتوی، مشکلات توانمندی سیستم، مهارت و دانش رایانهای پرستاران مورد بررسی جدی قرار گیرد. مداخلات متعددی درحیطههای فنی و فردی از قبیل افزایش دانش فناوری اطلاعات پرستاران، فرهنگ تیمی، موقعیت سازمانی، همکاری درون تیمی، به روز نمودن و ارتقای شبکه باید انجام شود.
مسعود محمدی، سیدجواد قاضی میرسعید، علیرضا نوروزی،
دوره ۷، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: الگوی ملزومات کارکردی پیشینههای کتابشناختی(اف.آر.بی.آر.) در سازماندهی منابع علوم پزشکی مورد توجه میباشد و روابط اثر به اثر به عنوان یکی از انواع روابط کتابشناختی موجود در این الگو معرفی شده است. این مطالعه به بررسی توزیع پراکندگی روابط اثر به اثر در حوزههای موضوعی علوم پزشکی بر اساس الگوی اف.آر.بی.آر. در میان منابع فارسی منتشر شده در فاصله سالهای ۱۳۸۵-۱۳۸۹ حوزه علوم پزشکی میپردازد.
روش بررسی: روش پژوهش پیمایشی توصیفی است. دادهها با جستجوی پیشرفته فهرست پیوسته کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران به دست آمد. برای تعین حوزههای علوم پزشکی، از دو ردهبندی دیویی و کنگره استفاده شد. برای تحلیل دادهها از نرمافزار اکسل ۲۰۰۷ استفاده شد. نتایج با استفاده از آمار توصیفی، در قالب جداول و نمودارها ارائه شده است.
یافتهها : یافتهها نشان داد که بر طبق ردهبندی دیویی حوزه موضوعی بیماریها بیشترین روابط کتابشناختی را دارد و حوزه موضوعی پزشکی تجربی دارای کمترین تعداد فراوانی است و بر اساس ردهبندی کنگره حوزه موضوعی پزشکی داخلی دارای بیشترین و حوزههای موضوعی گیاهشناسی پزشکی جایگزین و کایروپراکتیک دارای کمترین روابط کتابشناختی بودند.
نتیجهگیری: توزیع پراکندگی روابط اثر به اثر بر اساس دو ردهبندی دیویی و کنگره ناهمگون است. هرچند نتایج ناهمگونی در ظاهر به دست آمده است، اما با توجه به اینکه معیارهای طبقهبندی علوم پزشکی در این دو ردهبندی متفاوت است، این تفاوت را نمیتوان به حساب اختلاف در فراوانی روابط کتابشناختی موضوعهای علوم پزشکی گذاشت.
حمید آسایش، مصطفی قربانی، افسانه برقعی، عزیز رضا پور، یونس محمدی، مرتضی منصوریان، فریدون جهانگیر، مهدی نوروزی،
دوره ۷، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: در بسیاری از برنامههای ترجمه دانش اظهارات خود پژوهشگران مبنای سنجش فعالیتشان میباشد. این مطالعه با هدف بررسی اعتبار خودارزیابی محققین دانشگاه علوم پزشکی گلستان از عملکردشان در زمینه ترجمه دانش و عوامل موثر بر "امتیاز خودارزیابی محققین" انجام شد.
روش بررسی: در این تحقیق پرسشنامه معتبر و پایا در زمینه ترجمان دانش توسط ۴۰ محقق دانشگاه علوم پزشکی گلستان تکمیل گردید. در این پرسشنامه، از محققان خواسته میشد تا به فعالیت ترجمه دانش خود در مورد یک طرح مشخص اتمام یافته امتیازی از صفر تا ۱۰ بدهند. تحلیل آماری با استفاده از آزمون تی زوجی و ضریب همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون خطی صورت پذیرفت.
یافتهها: میانگین امتیاز فعالیت ترجمه محققین و میانگین امتیاز خودارزیابی آنان بترتیب ۳/۵۲ و ۵/۴۷ بود که این اختلاف از لحاظ آماری معنی دار بود( ۰/۰۰۱>P). همبستگی پیرسون بین فعالیت ذکر شده و امتیاز خودارزیابی ۰/۷۳ بود. متغیرهای موثر و معنی دار بر امتیاز خودارزیابی در مدل رگرسیونی جنسیت مرد، داشتن مسئولیت اجرایی و درصد زمان اختصاص داده به پژوهش بود و متغیرهای موثر برامتیاز میزان فعالیت جنسیت مرد، نوع پژوهش(پژوهشهای علوم بالینی در مقایسه با علوم پایه) و زمان اختصاص داده به پژوهش بود.
نتیجهگیری: مطالعه فعلی نشان داد، پژوهشگران میزان فعالیتهای ترجمه دانش خود را بیشتر برآورد مینمایند، لذا به نظر میرسد در نظر گرفتن راهکارهایی نظیر آموزش در مورد مفاهیم و فعالیتهای ترجمه دانش میتواند خلاء بین پژوهش و تولید دانش را پر نماید.
آرزو راستی، مهرناز گرانمایه، حمیدرضا شاه محمدی، رضا غلام نژاد جعفری، فاطمه نیازی، سمانه شعبانی، رویا شریفیان، یوسف عرفانی،
دوره ۷، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: تشخیص به موقع بارداری به منظور پیشگیری از آسیبهای دوران جنینی که در اثر مصرف برخی داروها و رفتارهای پرخطر ایجاد میشوند ضروری است. هدف از این مطالعه مقایسه حساسیت و ویژگی کیتهای لاتکس اگلوتیناسیون با روش ایمونوآنزیماتیک سریع به عنوان استاندارد طلایی در تشخیص بارداری است.
روش بررسی: در این مطالعهی مقطعی نمونه ی ادرار و سرم از ۳۹۰ نفر از خانم های مراجعه کننده به منظور تشخیص بارداری به مراکز بهداشتی درمانی جمع آوری شد و حساسیت و ویژگی نتایج آزمایشهای کیفی ادرار(لاتکس اگلوتیناسیون و ممانعت از لاتکس اگلوتیناسیون) در مقایسه با روش ایمونوآنزیماتیک سرم در تشخیص بارداری محاسبه گردید و اطلاعات وارد شده در نرم افزار Spss با بکارگیری آزمونهای کای دو، کرامر و محاسبه ضریب همبستگی اسپیرمن تجزیه و تحلیل گردید .
یافتهها: حساسیت آزمایش لاتکس اگلوتیناسیون مستقیم ۸۲/۰۵% و در آزمایش ممانعت از لاتکس اگلوتیناسیون ۸۱/۲% و ویژگی هر دو روش در مقایسه روش ایمونوآنزیماتیک، ۹۹/۲۷% میباشد. همبستگی توافقی بین تست لاتکس اگلوتیناسیون مستقیم و ممانعت از لاتکس اگلوتیناسیون با روش ایمونوآنزیماتیک به ترتیب ۰/۸۵۹ و ۰/۸۵۳ بدست آمد.
نتیجهگیری: امکان بروز نتایج منفی کاذب در تست لاتکس آگلوتیناسیون مستقیم کمتر و امکان بروز نتایج مثبت کاذب در هر دو روش کیفی برابر است، با توجه به اینکه امکان بروز نتایج منفی کاذب در آزمایشهای کیفی نسبت به روش ایمونوآنزیماتیک بیشتر میباشد، تائید نتایج آزمایشهای کیفی منفی با روشهای حساستر نظیر ایمونوآنزیماتیک ضروری به نظر میرسد.
محمدهیوا عبدخدا، محمدرضا علی بیگ، آغافاطمه حسینی ، سامان راوند، مسعود محمدی، جواد زارعی،
دوره ۷، شماره ۵ - ( ۱۰-۱۳۹۲ )
چکیده
زمینه و هدف: جنبش دسترسی آزاد نهضت نوظهوری در ارتباطات علمی است که نیازمندان اطلاعاتی برای دسترسی به یافتههای علمی محدودیتی ندارند و هزینهای پرداخت نمیکنند . پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان آشنایی و نگرش اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نسبت به جنبش دسترسی آزاد به اطلاعات علمی انجام شد.
روش بررسی: روش پژوهش پیمایشی از نوع توصیفی بود. جامعه مورد پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که ۱۶۳ نفر از آنها با روش نمونهگیری چند مرحلهای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه بود که روایی و پایایی آن سنجیده شد. دادهها پس از گردآوری و تحلیل به وسیله روشهای آماری توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS تحلیل شد.
یافتهها: یافتهها نشان داد در مجموع ۵۰ درصد(۸۳ نفر) از جامعه با جنبش دسترسی آزاد به اطلاعات علمی آشنایی متوسط و متوسط به بالا دارند. میزان آشنایی جامعه با روشهای دسترسی آزاد به اطلاعات علمی نیز در حد متوسط است. بیش از ۷۰ درصد(۱۱۴ نفر) از جامعه نسبت به جنبش دسترسی آزاد به اطلاعات علمی نگرش مثبت دارند.
نتیجهگیری: میزان آشنایی اعضای هیات علمی با جنبش دسترسی آزاد نسبتاً پایین است، اما یافتهها نشان میدهد بعد از آگاهیرسانی کلی در این خصوص به آنها، نگرش اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران نسبت به جنبش دسترسی آزاد به اطلاعات علمی مثبت است. بنابراین جنبش دسترسی آزاد به اطلاعات علمی میتواند جایگزین مناسبی در روشهای ارتباط علمی باشد.
زهرا کاشانی خطیب، علی دهقانی فرد، سعید کاویانی ، مهرداد نوروزی نیا، مؤمنه محمدی، فاطمه محمد علی ، الهام روشندل، سحر محمدی فاتح، شعبان علیزاده،
دوره ۸، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف: شناخت مکانیسم مولکولی دخیل در افزایش سطح هموگلوبین جنینی (HbF) در استفاده از داروهای القاکننده میتواند به القای موثر آن کمک وافری نماید. هدف از انجام این تحقیق، تعیین اثر دو داروی تالیدوماید و سدیم بوتیرات به عنوان داروهای القاکنندهی بیان HbF ، جهت شناخت مکانیسم مولکولی مرتبط با اثر دارویی در سلولهای + ۱۳۳ CD خون بند ناف حامل جهش هتروزیگوت β -تالاسمی میباشد.
روش بررسی: در این مطالعهی تجربی، سلولهای + ۱۳۳ CD پس از جداسازی، در محیط کشت تمایز اریتروئیدی قرار گرفتند. پس از تیمار دارویی در روز ۶ از تمایز اریتروئیدی، بررسی بیان ژنهای مارکرهای ردهی اریتروئیدی یعنی ۷۱ CD و a ۲۳۵ CD انجام گرفت. برای این منظور پس از استخراج RNA از پیش سازهای اریتروئیدی در روزهای ۶ و ۱۲ تمایز اریتروئیدی و سنتز cDNA ، بیان کمی این دو ژن با استفاده از تکنیک Real-time PCR انجام شد.
یافتهها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد تالیدوماید سبب افزایش قابل توجهی در تکثیر پیش سازهای اریتروئیدی در مقایسه با سدیم بوتیرات و گروه کنترل، میگردد. همچنین تالیدوماید سبب افزایش و کاهش قابل توجهی به ترتیب در بیان ژنهای ۷۱ CD و a ۲۳۵ CD در مقایسه با سدیم بوتیرات و گروه کنترل، گردید.
نتیجهگیری: با توجه به پتانسیل بالای تالیدوماید در القای بیان HbF ، به نظر میرسد مکانیسمهای مولکولی دخیل در تکثیر پیش سازهای اولیه اریتروئیدی نقش موثری در القای بیان HbF داشته باشند.
میثم داستانی ، حامد محمدی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: اینترنت و وب از مهم ترین ابزارهای دسترسی به اطلاعات در عصر حاضر هستند و تعیین کیفیت
اطلاعات دریافت شده از این ابزار، از اهمیت بالایی برخوردار است. لذا هدف از این مطالعه، تعیین میزان کاربرد معیارهای
کیفیت اطلاعات وب در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گناباد می باشد.
۱۳۹۱ در دانشگاه علوم پزشکی گناباد انجام شد. جامعه ی این - روش بررسی: این پژوهش پیمایشی در سال تحصیلی ۹۲
پژوهش، کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی بودند. به همین منظور، تعداد ۲۳۵ نمونه از دانشجویان انتخاب شدند. جهت
جمع آوری اطلاعات از پرسش نامه با مقیاس لیکرت استفاده شد که پایایی و روایی آن در مطالعات مشابه تعیین شده بود.
نسخه ۲۰ و با استفاده از آمار توصیفی، داده های جمع آوری شده بررسی شد. SPSS با استفاده از نرم افزار
۵۹ درصد) توجه زیادی / یافته ها: نتایج این پژوهش حاکی از آن است که بیشترین تعداد دانشجویان به ربط اطلاعات( ۱
۴۴ ) در اولویت بعدی بیشترین میزان توجه / ۴۷ درصد) و قابلیت فهم بودن( ۷ / می کنند، و همچنین معیارهای ارزش افزوده( ۷
۱۲ درصد) نیز کمترین میزان توجه و کاربرد را در بین / ۱۹ درصد) و اعتبار( ۸ / دانشجویان قرار دارند. معیار یکدستی( ۱
دانشجویان داشتند.
نتیجه گیری: یافته های به دست آمده نشان می دهد که دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گناباد به تمامی معیارهای کیفیت
اطلاعات در وب توجه نم یکنند و به هنگام جستجوی اطلاعات در وب، به مربوط بودن اطلاعات و تکراری نبودن، تازه و
نوآورانه بودن و قابل فهم بودن اطلاعات دریافتی از وب بیشترین میزان توجه را دارند
نیکزاد عیسی زاده، خورشید وسکویی اشکوری ، جیران زبردست، محمد ملک محمدی ، سمیرا شصتی،
دوره ۹، شماره ۳ - ( ۶-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: نقش آگاهی و نگرش پرستاران شاغل در مراکز درمانی در مورد احکام شرعی امری مسلم و تاثیرگذار
است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی و نگرش پرستاران نسبت به احکام شرعی قبل و بعد از گذراندن
کارگاه آموزشی و مقایسه آن ها با یکدیگر انجام شده است.
روش بررسی: در این مطالعه توصیفی– تحلیلی که به صورت مقطعی انجام شد، آگاهی و نگرش ۴۸۰ پرستار برحسب
متغیرهای سن، جنس، نوع بخش محل اشتغال، میزان تحصیلات و نوع استخدام در بیمارستا نهای برگزار کننده و غیر
برگزار کننده کارگاه های احکام شرعی در دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال ۱۳۹۳ به وسیله پرسش نامه محقق ساخته
نسخه ۱۹ مورد تحلیل آماری قرار گرفت. SPSS ارزیابی شد. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار
یافته ها: سطح آگاهی و نگرش پرستاران در بیمارستان های برگزار کننده کارگاه احکام از بیمارستان های غیر برگزار کننده
کارگاه احکام شرعی بالاتر و مثبت تر گزارش شد. در مجموع، اختلاف معنی داری از نظر سن، جنس، سطح تحصیلات، و
نوع اشتغال با سطح آگاهی و نگرش پرستاران مشاهده نشد، اما پرستاران شاغل در بخ شهای جراحی، هم چنین و سطح
تحصیلات کارشناسی ارشد و دکتری، میزان بالاتری از آگاهی و نگرش را نشان دادند.
نتیجه گیری: توجه به آموزش در رابطه با احکام شرعی پرستاران امری لازم و ضروری است، و در نتیجه اجرای این
فرآیند می تواند باعث افزایش رضامندی بیمار از ارائه مراقبت پرستاری گردد
ساناز غلامحسینی، مالک علی محمدی کمال آبادی، دکتر کوروش جعفریان،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۸-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: با توجه به صدمات بالقوهی ناشی از اطلاعات نادرست و ناکافی در صفحات وب، هدف این مطالعه، ارزیابی و تعیین وضعیت صفحات وب فارسی مرتبط با تغذیه براساس معیار سیلبرگ میباشد.
روش بررسی: صفحات وب مرتبط با تغذیه با استفاده از ۵ موتور جستجوگر و صفحه پیوندها، و با استفاده از ۲۰ کلیدواژه مرتبط با تغذیه پیدا شدند. ۵۰ نتیجه اول جستجوی هر کلیدواژه در هر موتور جستجو در صورت مطابقت با معیارهای ورود، بررسی گردید. از هر پایگاه ۳ مطلب مرتبط با تغذیه به صورت تصادفی انتخاب شد و چک لیست سیلبرگ به همراه شاخصهای کیفی با روش مشاهده تکمیل گردید و دادهها با استفاده از نرمافزار SPSS توصیف شد.
یافتهها: ۵۶ پایگاه اینترنتی شامل ۴۷ وبسایت و ۹ وبلاگ به عنوان پایگاههای حاوی مطالب تغذیهای شناخته شدند. زمینهی فعالیت ۳۰ پایگاه دربارهی تغذیه و ۱۴ پایگاه در زمینه ی سلامت، و مابقی پایگاهها خبری، اطلاعات عمومی و آشپزی بودند. میانگین نمره سیلبرگ برای وبسایتها ۱/۹±۲/۳ از ۹ و برای وبلاگها ۱/۳±۱/۷۵ از ۹ بود. بالاترین نمره در این مطالعه ۸(۱ پایگاه)، و پایینترین نمره صفر(۱۳ پایگاه) بود. ۸۲/۵% پایگاهها منابع استفاده شده در تدوین مطالب، و ۶۴/۹% پایگاهها نام نویسندهی مطالب را ذکر نکرده بودند و ۹۴ درصد پایگاهها فاقد هرگونه افشاگر مبنی بر رد مسئولیت در قبال درستی اطلاعات بودند.
نتیجهگیری: نامطلوب بودن کیفیت پایگاهها و اهمیت علم تغذیه، راه اندازی و گسترش صفحات وب فارسی قابل اعتماد را جهت ارتقای آگاهی همگان در زمینهی موضوعات تغذیهای ایجاب میکند.
رضا صفدری، فاطمه صادقی، مریم محمدی آذر،
دوره ۱۰، شماره ۲ - ( خرداد و تیر ۱۳۹۵ )
چکیده
زمینه و هدف: سالمندی جمعیت با ایجاد تغییر در ساختار جمعیت، موجب پیدایش نیازهای جدید به خدمات سلامت می شود. خدمات سلامت سالمندان یکی از نیازهای اساسی کشورهایی است که از نظر شاخص های بهداشتی در سطح مطلوبی قرار دارند. در این مقاله سعی شده است که با بررسی وضعیت ارائه خدمات به سالمندان در سایرکشورها، چالش های ارائه ی برنامه ها و خدمات سالمندی درایران به تصویر کشیده شود.
روش بررسی: پژوهش حاضر به روش مروری، با بهرهگیری از منابع کتابخانهای و پایگاههای اطلاعاتی Ovid،Science Direct ،Pub Med ، Proquest و پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و با استفاده از کلیدواژههای خدمات و مراقبت های سالمندی، عملکرد سازمان های متولی و ایران انجام گردید.
یافتهها: طبقه بندی های مختلفی در خصوص دسته بندی خدمات ارائه شده به سالمندان وجود دارد. با توجه به مفهوم، سطح، و نوع خدمات ارائه شده می توان این خدمات را در سه گروه کلی: زیرساختها، خدمات اجتماعی و خدمات پیشگیری و مراقبتی جای داد.
نتیجهگیری: در ایران دستگاه های اجرایی و نهادهای مسئول و مرتبط با سالمندان در حد وظایف جاری خود و اعتبارات تخصیص یافته، اقداماتی را در زمینه ی حمایت از سالمندان انجام می دهند. اما این اقدامات کافی به نظر نمی رسد؛ زیرا حل مسأله ی سالمندی به عنوان مسأله ای که هم اکنون آثار آن مشهود است و در آینده شدت بیشتری خواهد یافت، نیازمند مسئولیت پذیری و همکاری تعداد بیشتری از دستگاه های اجرایی و نهادهای عمومی است.
سجاد محمدیان، اسماعیل وزیری،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: پژوهش در حوزه پزشکی نیازمند بودجههای کلان، منابع انسانی متخصص و تجهیزات و وسایل پیشرفته است. یکراه فائق آمدن بر کمبود امکانات و منابع، همکاری علمی است. هدف اصلی پژوهش حاضر تحلیل همکاریهای علمی دانشگاههای علوم پزشکی وابسته به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی از طریق شبکه همتألیفی و از جنبههای مختلف هست.
روش بررسی: در پژوهش کاربردی حاضر با استفاده از روشهای علمسنجی و فنون تحلیل شبکههای اجتماعی، شبکه همتألیفی دانشگاههای علوم پزشکی ایران مورد ارزیابی قرارگرفته است. منبع گردآوری دادهها Web of Science میباشد و از نرمافزارهای، Pajek ،VOSviewer ،Bibexcel و UCINET جهت تحلیل و ترسیم شبکهها استفاده شده است.
یافتهها: بیشترین همکاری ملی میان دانشگاه علوم پزشکی تهران و علوم پزشکی شهید بهشتی با ۹۳۳ همتألیفی و همکاریهای بینالمللی بین دانشگاه شهید بهشتی با دانشگاه مالایای مالزی انجامشده است. همچنین به لحاظ سنجههای مرکزیت، دانشگاه های علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی، اصفهان، تبریز و شیراز به ترتیب مهمترین جایگاه را در شبکه ی همتألیفی دانشگاههای علوم پزشکی داشتهاند.
نتیجهگیری: به نظر میرسد تمایل زیادی میان محققان دانشگاههای علوم پزشکی کشور وجود دارد تا با دانشگاه علوم پزشکی تهران همکاری نمایند؛ به همین علت شبکه همکاری علمی به یک شبکه ی تکقطبی با محوریت دانشگاه علوم پزشکی تهران تبدیل شده است. این شکل از همکاری متمرکز از ایجاد فرصتهای همکاری جلوگیری میکند.
علی کشتکاران، وحید تفت، ویدا کشتکاران، علیرضا حیدری، جواد شاهمحمدی، مریم ده بزرگی، منصوره لطفی،
دوره ۱۱، شماره ۱ - ( فروردین و اردیبهشت ۱۳۹۶ )
چکیده
زمینه و هدف: بیمار، مشتری اصلی خدمات و محور بیمارستان می باشد و رضایت او می تواند نشان دهنده ی انجام صحیح ارایه ی خدمات باشد. هدف از انجام این مطالعه تعیین ارتباط میزان اجرای تکریم ارباب رجوع با رضایت بیماران بستری و سرپایی در بیمارستان های شیراز بود.
روش بررسی: مطالعه ی کاربردی حاضر به صورت توصیفی تحلیلی و مقطعی انجام گرفت. ۲۱۱ بیمار بستری و ۱۱۷۵ بیمار سرپایی از ۸ بیمارستان آموزشی در مطالعه شرکت نمودند. ابزار جمع آوری داده ها دو پرسشنامه اجرای تکریم ارباب رجوع و رضایت بیماران و روش جمع آوری داده ها مصاحبه با بیماران و مدیران و مشاهده ی مستندات بود. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. جهت ارائه آمار توصیفی از تعداد، درصد و میانگین و به منظور ارائه آمار تحلیلی از آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.
یافته ها: ۴۵/۴ درصد بیماران بستری و ۴۴/۱ درصد بیماران سرپایی میزان رضایت از خدمات بیمارستانی را ضعیف دانستند. میانگین نمره ی رضایت بیماران بستری و سرپایی به ترتیب ۸/۹±۶۰/۵۳ و ۱۲/۶±۵۴/۲۲ بود که اختلاف از نظر آماری معنی دار بود(۰/۰۰۱=p). میانگین نمره ی میزان اجرای طرح تکریم ارباب رجوع ۶/۳±۱۸۵/۸۷ بود که در سطح قابل قبول قرار داشت. میزان اجرای تکریم ارباب رجوع با سطح رضایت بیماران از نظر آماری ارتباط معنی داری نداشت(۰/۷۳۶=p).
نتیجه گیری: علیرغم سطح قابل قبول اجرای طرح تکریم ارباب رجوع، سطح رضایت بیماران پایین بود. بازنگری محتوای طرح تکریم ارباب رجوع در محیطهای درمانی و منطبق سازی مفاد آن با نیازهای بیماران پیشنهاد می گردد.