روش بررسی: روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بود که به روش علمسنجی انجام گرفت. جامعه مورد پژوهش عبارت بود از کلیه پروانههای ثبت اختراعی که در فاصله سالهای 1976 تا 2011 توسط مخترعان ایرانی در پایگاههای بینالمللی ثبت اختراع به ثبت رسیده بودند. ابزار گردآوری دادهها لیست کنترلی بود. دادهها با استفاده از روشهای جستجوی خاص هر پایگاه بازیابی شده، سپس با توجه به پرسشهای پژوهش تجزیه و تحلیل نهایی بر روی آنها صورت گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد که 212 پروانه ثبت اختراع از مخترعان ایرانی در این پایگاهها به ثبت رسیده است. میانگین پروانههای ثبت اختراع ایران در این پایگاهها به ازای هر سال، تقریباً 6 مورد بوده است. بیشترین پروانههای ثبت اختراع در حوزه موضوعی «شیمی، متالوژی» و کمترین در حوزه «منسوجات، کاغذ» بودهاند.
نتیجه گیری : در مجموع، سهم پروانههای ثبت اختراع ایرانی از کل پروانههای به ثبت رسیده در این پایگاهها کم است. در فاصله سال های مورد بررسی تعداد پروانههای ثبت اختراع ایران در حال رشد بوده است. پروانههای ثبت اختراع ایران ثبت شده از لحاظ موضوعی دارای تمرکز قابل ملاحظهای بودند. پتانسیل کارهای پژوهشی برای ثبت اختراع و نوآوری در حوزههای موضوعی «شیمی، متالوژی» بیشتر از سایر حوزهها بوده است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |