دوره 8، شماره 4 - ( 8-1393 )                   جلد 8 شماره 4 صفحات 331-316 | برگشت به فهرست نسخه ها

Batooli Z, Nazari M. The Features Of Social Research Network For Facilitating Research Activities From Medical Sciences Researchers’ Perspective. payavard 2014; 8 (4) :316-331
بتولی زهرا، نظری مریم. بررسی قابلیت‌های شبکه‌های اجتماعی تحقیقاتی جهت تسهیل فعالیت‌های پژوهشی از منظر پژوهشگران حوزه‌ی علوم پزشکی ایران. پیاورد سلامت. 1393; 8 (4) :316-331

1- دانشکده علوم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه تهران ، Batooli – z @kaums.ac.ir
2- دانشکده علوم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه تهران

زمینه و هدف: اهمیت خدمات شبکه­ های اجتماعی به عنوان ابزاری جهت کارهای تیمی تحقیقاتی و توانا ساختن پژوهشگران جهت اشتراک ­گذاری نتایج و تجارب، آشکار شده است. هدف این مطالعه، شناسایی قابلیت­های شبکه­ های اجتماعی تحقیقاتی جهت تسهیل فعالیت­ های پژوهشی از منظر محققان علوم پزشکی و تعیین دلایل استفاده‌ی آن­ها از این شبکه­ ها است.

روش بررسی : این پژوهش، یک مطالعه‌ی کیفی است که به شیوه‌ی تحلیل محتوا انجام شد. شرکت­ کنندگان پژوهش10 محقق علوم پزشکی فعال در شبکه­ اجتماعی ResearchGATE بودند که به روش نمونه­ گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. معیار انتخاب، امتیاز آن­ها در این شبکه بود. این امتیاز بر اساس چهار معیار انتشارات، سوال و جواب­ های مطرح شده و تعداد دنبال­ کنندگان به محققان داده می­شود. داده‌ها از طریق مصاحبه ی نیم­ ساخت­ یافته جمع ­آوری، مقوله ­بندی و در قالب سیاهه ­ای از مهمترین قابلیت­های شبکه­ های اجتماعی تحقیقاتی ارائه گردید.

یافته‌ها : از تحلیل متن مصاحبه­ ها، قابلیت­های شبکه ­های اجتماعی تحقیقاتی در هشت گروه مقوله ­بندی شدند که عبارتند از: معرفی محقق و شناسایی محققان، برقراری ارتباط و همکاری با محققان، اشتراک اطلاعات، یافتن اطلاعات، مدیریت منابع و استنادات، روزآمد نگهداشتن محقق، رتبه­ دهی و تنظیمات شبکه.

نتیجه‌گیری: با توجه به اهمیت و نقش شبکه ­های اجتماعی تحقیقاتی در معرفی، برقراری ارتباط و همکاری بین پژوهشگران و همچنین مدیریت تولیدات علمی آن­ها، معرفی قابلیت­های شناسایی شده در این مطالعه می­تواند به افزایش روی­ آوری و بهره ­وری مؤثر از این شبکه ­ها یاری رساند. همچنین متخصصان علم اطلاعات و دانش­ شناسی می­توانند از یافته­ های این پژوهش، جهت طراحی کارگاه­های آموزشی «آشنایی با قابلیت­های شبکه­ های اجتماعی برای محققان» استفاده نمایند.

انتشار الکترونیک: 1393/9/25