دوره 8، شماره 2 - ( 4-1393 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 175-169 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi R, Eshghjoo S. The Effect Of Cigarette And Waterpipe Smoke On Serum Level Of Alanine Aminotransferase And Aspartate Aminotransferase In Male Rats. payavard 2014; 8 (2) :169-175
احمدی رحیم، عشق جو سحر. بررسی اثر دود سیگار و قلیان بر سطح سرمی آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز در موشهای صحرایی نر. پیاورد سلامت. 1393; 8 (2) :169-175

1- استادیار گروه فیزیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان
2- دانشجوی کارشناسی ارشد بیوشیمی، گروه بیوشیمی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران ، Sahar.eshghjo@gmail.com

زمینه و هدف: مصرف دخانیات بر فعالیت آنزیمهای کبدی و قلبی تاثیرگذار است. هدف از این مطالعه بررسی اثرات مصرف دود سیگار و قلیان بر سطح سرمی آنزیم‌های آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز در موشهای صحرایی نر می‌باشد.

روش بررسی: در این تحقیق تجربی آزمایشگاهی، 15 سر موش صحرایی نژاد ویستار به گروه‌های 5 سری شاهد، دریافت کننده‌ی دود قلیان و دریافت کننده‌ی دود سیگار تقسیم بندی شدند. نمونه‌ها 6 هفته تحت تجربیات آزمایشگاهی قرار گرفتند و پس از 6 هفته نمونه‌های خونی از طریق خون گیری از قلب تهیه شدند و سطح سرمی آنزیم‌های آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اندازه‌گیری گردید. داده‌ها بر اساس آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه بین گروه‌ها مورد مقایسه قرار گرفتند.

یافته‌ها: سطح سرمی آنزیم‌های آلانین آمینو ترانسفراز در گروه دریافت کننده‌ی دود سیگار و گروه دریافت کننده‌ی دود قلیان، نسبت به گروه شاهد، دچار افزایش معنادار شده(05/0>P)، سطح سرمی آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز تنها در گروه دریافت کننده‌ی دود قلیان نسبت به گروه شاهد، دچار افزایش معنادار شد(05/0>P). سطح سرمی آنزیم‌ها در گروه دریافت کننده‌ی دود سیگار در مقایسه با گروه دریافت کننده‌ی دود قلیان، تفاوت معناداری نداشت.

نتیجه‌گیری: دود قلیان همانند دود سیگار دارای اثرات پاتوفیزیولوژیک بر کبد و قلب است که با افزایش سطح سرمی آنزیمهای‌های آلانین آمینوترانسفراز و آسپارتات آمینوترانسفراز آشکار می‌شود.

انتشار الکترونیک: 1393/6/11